Arbeidsgivers styringsrett | Lexolve

Arbeidsgivers styringsrett

Vår erfaring i Lexolve er at nye arbeidsgivere sliter med å forstå omfanget av pliktene deres overfor arbeidstaker. Vi har derfor prøvd å gi et innblikk i de mest relevante pliktene og rettighetene her. I Lexolve får du også veiledning og hjelp til å lage korrekte arbeidsavtaler.

Heidi team lexolve
Heidi Daaland

Juridisk ansvarlig

Lang erfaring som forretningsadvokat i arbeids-, selskaps og kontraktsrett.

Sist oppdatert 27. april 2024

Håndtrykk mellom ny ansatt og arbeidsgiver
KonvoluttFå nyhetsbrevKontakt megBe om å bli kontaktet

Innhold

  • Har arbeidsgivers rettigheter gjennom styringsretten?
  • Hva er arbeidsgivers styringsrett?
  • Hva kan arbeidsgiver gjøre innenfor styringsrette?
  • Hva reguleres av arbeidsavtalen vs. arbeidsgivers styringsrett?

Har arbeidsgivers rettigheter gjennom styringsretten?

Det er mange som lurer på hvilke rettigheter en arbeidsgiver egentlig har. For å kartlegge det er det nødvendig å forklare begrepet “arbeidsgivers styringsrett”.

Hva er arbeidsgivers styringsrett?

Retten til å “organisere, lede, kontrollere og fordele” arbeidet kalles “arbeidsgivers styringsrett”. Arbeidsgivers styringsrett er en “restkompetanse”. I dette ligger det at arbeidsgiver kan styre over forhold som ikke allerede er regulert enten gjennom avtaler eller lover og regler.

Akkurat hva arbeidsgiver kan gjøre og ikke gjøre må vurderes konkret i hvert enkelt tilfelle.

Hva kan arbeidsgiver gjøre innenfor styringsrette?

Det finnes likevel noen fellesnevnere som kan bidra til å løse en tvilssituasjon:

  • Hva sier arbeidsavtalen mellom arbeidsgiver og arbeidstaker? Finnes det noen konkrete reguleringer om det arbeidsgiver ønsker å foreta seg?
  • Hvor stort er arbeidsgivers behov for endring?
  • Hvor inngripende vil konsekvensene være for arbeidstaker? Jo mindre inngripende konsekvenser, jo større sannsynlighet for at arbeidsgiver kan endre forholdet. Dette gjelder særlig hvis arbeidsgiver har et stort behov for endring.
  • Hvor lenge har dere operert med den ordningen dere nå vil endre?
  • Hvordan kom ordningen på plass i første omgang?

Hva reguleres av arbeidsavtalen vs. arbeidsgivers styringsrett?

For arbeidsgiver er det viktig med gode kontraktsformuleringer for å unngå konflikt med arbeidstaker. I en arbeidsavtale er det for eksempel vanlig å regulere bonus i lønn slik:

“Bonus i henhold til virksomhetens til enhver tid gjeldende bonusordning”.

Ved å formulere seg på denne måten kan arbeidsgiver sikre seg en mulighet til å endre bonusordningen i selskapet, uten at det oppstår konflikt med arbeidstaker.

Styringsretten må ses opp mot arbeidstakernes medbestemmelsesrett. Vår erfaring er at den beste løsningen ved endringer ofte vil være at arbeidsgiver initierer et endringsforslag, eventuelt med noen ulike løsningsforslag, også kobles de ansatte på og tas med i fastsettelsen av selve løsningsforslaget. På denne måten får arbeidsgiver gjennom ønskede endringer, samtidig som de ansatte får være med å bestemme hvordan det best mulig kan løses.

Denne måten å gjennomføre endringer på øker sjansen for at endringen gjennomføres på en god måte og for at de ansatte tar medeierskap til endringen og således bidrar til å gjennomføre den. Økt medbestemmelsesrett vil også kunne bidra til å øke ansattes motivasjon. 


KonvoluttFå nyhetsbrevKontakt megBe om å bli kontaktet