Hvor mye jus gjør du i løpet av en dag? | Lexolve

Hvor mye jus gjør du i løpet av en dag?

Det er ikke slik at jus kun handler om problemer, heldigvis. Det å selge og kjøpe varer og tjenester, ansette/leie inn og styre selskapet er alle oppgaver som har en juridisk side. Derfor er det viktig å jobbe med juss som en integrert del av virksomheten. Først da kan jussen bli et nyttig fundament som bidrar til å bygge virksomheten din og ikke minst redusere risiko.

Heidi team lexolve
Heidi Daaland

Artikkelforfatter

Lang erfaring som forretningsadvokat i arbeids-, selskaps og kontraktsrett.

Sist oppdatert 28. august 2024

jus hver dagjuss hver dag
EmailFå nyhetsbrevChatBe om å bli kontaktet

Etter å ha jobbet mange år som rådgiver og hatt tett kontakt med daglige ledere vet jeg at det fleste grundere, bedriftseiere og daglige ledere gjør veldig mye mer jus i løpet av en dag enn de er klar over. La meg vise deg ved å gi et eksempel på en typisk arbeidsdag for en daglig leder/grunder/bedriftseier.

Du har et kundemøte. Kunden ønsker å vite noen detaljer om prosessen dere benytter i virksomheten før de bestemmer seg. Du nøler et øyeblikk, men velger å dele informasjonen. Etter møtet sitter du igjen med en litt dårlig følelse etter å ha delt informasjon. Følg magefølelsen, det er ikke alltid smart å dele informasjon uten å ha en NDA på plass først.Denne gangen gikk det bra, kunden ringer etter lunsj og sier at de ønsker å bli kunde. Jippi! Men de ønsker en litt annen leveranse enn standardleveransen til selskapet. Dette skal vi klare å levere svarer du.

Du bretter opp armene og legger en plan for å klare å oppfylle kundekontrakten. Du trenger litt mer kompetanse/arbeidskraft og noen ekstra leveranser.

Skal du ansatte noen? Leie inn midlertidig? Engasjere en konsulent? Vit hva som er lovlig og hvordan det må gjennomføres før du setter i gang.

Også var det de ekstra leveransene. Du googler deg raskt frem til det du trenger og bestiller. Fornøyd over egen innsats og rask håndtering. Men, hvilke vilkår godkjente du egentlig for leveransen? Leste du vilkårene og forstod hva du aksepterte? Ofte kan vilkår være tunge og vanskelig tilgjengelig. Da er det viktig at du vet hva som er viktig for deg i den konkrete leveransen og ihvertfall sørger for å vite hva som er regulert rundt nettop det. Er det viktig at produktet er kompatibelt med et annet produkt? At det leveres en gitt dag? Eller at det har en gitt kvalitet? Ellers kan et tips være å spørre leverandøren om det som er vanskelig å forstå i vilkårene og om det som er viktig for deg.

Dagen nærmer seg slutten og du er strålende fornøyd med både å ha fått en kundeavtale i boks og lagt en plan for gjennomføringen.

I det du får en mail fra kunden som takker for møtet og ser frem til å få oversendt kundeavtalen innser du at du fortsatt ikke har fått på plass den malen som du hadde planer om å lage. Heldigvis har du noen eksempler fra din tidligere jobb liggende og med litt klipp og lim er du nokså fornøyd. Men, er du sikker på at standardavtalen du hadde fra før regulerer de risikoer som gjelder for din leveranse? En standardavtale kan være et godt utgangspunkt men bør alltid tilpasses til den konkrete leveransen.

Straks på tide å avslutte for dagen, men først er det styremøte. Etter at styremøtet er ferdig blir du spurt om å formalisere referatet fra møtet. Selvfølgelig sier du, men er litt usikker på hvordan. Heldigvis gir styreleder deg referatet fra forrige møte og du tenker at det bør være godt nok.

Dagen er over og etter min mening har du jammen meg utført en del juridiske oppgaver i dag. Du kom deg i mål, men mulig noen av oppgavene kunne vært løst på en litt bedre måte.

EmailFå nyhetsbrevChatBe om å bli kontaktet