Fra 2024 blir det vanskeligere å benytte seg av selvstendige oppdragstakere. Da er utgangspunktet at den som stiller sin personlige arbeidskraft til disposisjon, anses som en arbeidstaker. Da er det opp til oppdragsgiver å bevise at det med overveiende sannsynlighet foreligger et selvstendig oppdragsforhold. Det skal gjøre det enklere for selvstendige oppdragstakere å hevde rett til fast stilling.
Ansatte som jobber i konsern vil få økte rettigheter. Ved nedbemanning vil selskapene i et konsern identifiseres slik at de ansatte får rettigheter innad i konsernet.
NB! Fra 2024 må oppsigelsen inneholde informasjon om hvilke foretak som inngår i konsernet på oppsigelsestidspunktet for at oppsigelsen skal være gyldig.
Kravet om verneombud og arbeidsmiljøutvalg strammes også inn. Flere selskaper må ha verneombud og arbeidsmiljøutvalg.
Før var det mulig å avtale at det ikke skal velges verneombud for selskap med færre enn 10 ansatte. Nå innskrenkes denne muligheten slik at det kun er mulig å avtale seg vekk fra verneombud for selskap med færre enn 5 ansatte. Verneombudet skal ivareta arbeidstakernes interesser i saker som angår arbeidsmiljøet. Verneombudets rolle utvides nå slik at verneombudet også skal ivereta innleide arbeidstakere og selvstendige oppdragstakere.
For arbeidsmiljøutvalg senkes terskelen fra minst 50 til minst 30 arbeidstakere.