To juridiske ting du som gründer ikke kan ignorere. | Lexolve

To juridiske ting du som gründer ikke kan ignorere

For å få en nytt selskap til å fly er det egentlig kun noen få, viktige, men vanskelige ting du må tenke på:

Juristene i Lexolve / SIST OPPDATERT 08. februar 2024

For å få en nytt selskap til å fly er det egentlig kun noen få, viktige, men vanskelige ting du må tenke på: Du må skjønne problemet og markedet du løser det for. Du må ha ressurser for å kunne lage den løsning du ser markedet trenger.  Og du må tenke på jussen fra start. Svært ofte blir de juridiske aspektene lagt på vent. Ved å tenke “juss først”, eller i hvert fall “juss i parallell” vil du kunne sikre lønnsomheten i selskapet samtidig som du sparer tid.

Vi spurte Lynne Skajaa, Chief Legal Architect i Lexolve, om hennes erfaringer og viktigste juridiske tips for å sørge for at gründere lykkes.


- Det er lett å sette opp en enkel kontrakt, og det er relativt lett å betale noen. De juridiske aspektene i en start-up er som regel enkelt i begynnelsen, men blir gradvis mer komplekst. Det er da vi ofte ser gründere gå lei og bli nervøse. Når prosessen blir for overveldende gir man kanskje rett og slett opp. Slik trenger det jo ikke å være.

Lynne Skajaa er utdannet jurist med mer enn 30 års erfaring innen shipping, finans, og internasjonal forretningsjuss. Hun har brukt mye tid på å observere og reflektere rundt den juridiske kompleksiteten i store og små bedrifter.
- En nøkkelfaktor handler om at mennesker som jobber med business faktisk “gjør” juss uten å tenke over det. En av mine kjepphester i livet handler om hjelpe mine kunder til å forstå juss som en integrert del i forretningsmodellen sin.

Så, hvor begynner jeg? Hvordan kommer jeg i gang så fort som mulig? Her er Lynnes to tips til hvordan du får kontroll på jussen i selskapet ditt

1. Skriv dine standardvilkår selv.

Et første grunnleggende skritt handler om å tenke over hvordan du leverer ditt produkt/tjeneste. Hvordan gjør du det tilgjengelig for markedet? Skal du eksportere? Når og hvordan skal du få betalt? Hvilken risiko følger med produktet? Hva er prisen? Alt dette defineres i dine standardvilkår for salg, også kalt Terms & Conditions.

I Lexolve tror vi at ved at du selv setter deg inn i hvordan du utformer dine standardvilkår, forstår du samtidig de viktigste juridiske aspektene av din virksomhet.

- Terms & Conditions burde gi mening, også for de som ikke er jurister. Lovene rundt kommersiell handel er utviklet for å kunne reflektere skikk og praksis til handelsfolk. Det er et verktøy som støtter transaksjonen mellom selger og kjøper. Derfor bør du se på standardvilkårene som en integrert del av produktet eller tjeneste din, og dermed i hjertet av bedriften din. Og alle bør forstå dem.

Folket i salgsavdelingen liker som regel salgsvilkår svært dårlig. De er ofte for kompliserte, kopiert fra en annen løsning og ikke helt tilpasset virksomheten. Derfor vil de ofte forsinke salget og ikke være det verktøyet det bør være. Om man ønsker å endre vilkårene i forbindelse med et salg må  som regel implikasjoner og kanskje prisen diskuteres. Da stopper det opp. Ved å skrive dem selv, lærer du deg selv og dine salgsfolk å bli din egen jurist.


2. Ta kontakt med Lexolve.

Det andre tipset for hvordan du som gründer skal håndtere jussen er enkelt: Bruk Lexolve!

De fleste av oss googler oss til svarene på våre juridiske problemer. Men når du er ferdig med ditt google-søk, har du kanskje fått noen svar, men du er overlatt til deg selv. Det er her Lexolve kommer inn.

- Lexolve er en tjeneste som hjelper små og mellomstore bedrifter å forstå de juridiske  delene av forretningen. Ved hjelp av Lexolve blir du selvgående. Som kunde hos oss kan du bruke juridiske kontrakter som støtter salgsprosessen og de kommersielle relasjonene. I Lexolve lagres alle dine beslutninger og du kan alltid gå tilbake til dine egne beslutninger, og forstå og huske hvorfor du tok en beslutning.

Vil du vite mere? Kom i gang!