Vil AI gjør at alle får råd til egen advokat?

Vil AI gjøre at alle snart får råd til sin egen advokat?

Selv har jeg forsøkt å få teamet mitt til å automatisere min intelligens siden forrige AI hype i 2016 - men de har enda ikke fått det helt til (#snikskryt). Gjør den siste utviklingen innen AI at det er i ferd med å endre seg? Og hvordan vil det skje?

Merete Nygaard / SIST OPPDATERT 19. mars 2024

nyhetsbrevFå nyhetsbrevTa kontaktBe om å bli kontaktet

I følge Sam Altman, gründeren av Open AI - vil chatbot erstatte eksperter innen nesten ethvert område i løpet av de ti neste årene. Kostnaden vil i følge ham gå radikalt ned for all ekspertise som følge av innovasjon, hvor han viser til Moores lov.


Gjelder det også advokateksperter og advokatkostnader?
Dette var tema for min keynote på Norges største teknologikonferanse, Techpoint, som fant sted forrige uke. Her er (kortversjonen!) av svarene jeg gav:

Robotenes inntog i advokatbransjen har vært spådd i ett tiår allerede - men den går fortsatt så det griner - de fem største advokatfirmaene omsatte for 7 milliarder i 2022.

Selv har jeg forsøkt å få teamet mitt til å automatisere min intelligens siden forrige AI hype i 2016 - men de har enda ikke fått det helt til (#snikskryt). Gjør den siste utviklingen innen AI at det er i ferd med å endre seg? Og hvordan vil det skje?

Se for deg en fremtid hvor du ber en chatbot om hjelp til et juridisk spørsmål, f.eks. hvordan du overfører aksjer eller utfører en oppsigelsesprosess. Chatbotten du spør gir deg ikke bare svaret, men interagerer også med andre apper slik at du også får generert juridiske dokumenter basert på rådet, og hjelp til å registrere dem eller sende dem til signering og arkivere dem.

I følge Mustafa Suleyman, Google DeepMind’s cogründer, blir nettopp Interactive AI den neste store evolusjonen innen AI etter klassifisering og generative AI.

Vi har i dag enkeltelementer på plass, men ikke helheten for at dette kan skje.


For det første finnes det ikke noen AI chatbot du kan stole på gir deg riktige råd, og det er nok lenge til. Dette jeg og mine kolleger skrevet mer om i DN tidligere i år.

Men om en språkmodell genererer tekstforslag og forenkler språk innenfor et ekspertsystem - så kan det være en veldig effektiv måte å både få og effektuere juridiske råd på.

Feks om du bruker en avtalegenerator som er designet og kvalitetssikret av jurister, slik vi har laget i Lexolve. Da er du sikker på at avtalen blir juridisk korrekt selv om du lar språkmodellen generere forslag til svar eller tekstforenkling for deg.

AI kan også dra ned ekspertkostnaden ved å la systemet foreslå når du trenger en advokat, og advokaten får selv forslag den kun trenger å kvalitetssikre.

Det kanskje kuleste vi kan bruke AI til innen juss er å få innsikter vi ikke hadde før.

For eksempel: All vital og verdifull økonomisk data i selskapet - er også juridisk data - og de ligger ofte i avtalene dine. Inntekt i kundeavtale. Kostnad i ansettelsesavtale. Ansvarsbegrensninger. Mulighet til å kansellere. Prisreguleringsmekanismer. Alt er avtaleregulert.

I Lexolve forsker vi på om vi ved å analysere nøkkeldata i avtalene - kan gi våre kunder innsikter de ikke hadde, feks om noe mangler og kan gjøres bedre. Det foreløpige resultatet av dette arbeidet finner du i vårt smarte arkiv - hvor du enkelt finner tilbake til viktig informasjon i dine avtaler.

Så: Får alle råd til egen advokat?

Advokatbransjen står foran et brytningstid. Måten advokattjenester leveres og konsumeres på vil endres radikalt, men det vil kanskje ikke skje helt slik vi tror.

Uansett vil kostnaden på advokatekspertise GARANTERT gå ned, fordi du får mye av ekspertisen gjennom teknologien. Det er gode nyheter for alle små og mellomstore bedrifter og alle privatpersoner! #legaltech

nyhetsbrevFå nyhetsbrevTa kontaktBe om å bli kontaktet