Aksjeeierbok | Aksjebok: Gratis mal og eksempel

Lag aksjeeierbok på 5 minutter: Raskt, digitalt og juridisk korrekt

Lexolve er en alt-i-ett digital jussplattform som sparer deg for tid, dumme feil og høye advokatkostnader når du lager avtaler, ansetter eller gjør selskapsendringer i selskapet.

Bruk en gratis prøveperiode til å sette opp aksjeeierbok og se hvor enkelt det er å oppdatere aksjeeierboken og følge lovpålagte krav, inkludert de nye kravene til å gi innsyn i kraft fra 1. februar 2025.

I en gratis prøveperiode får du full tilgang til alle funksjoner i Lexolve, inkludert alle avtaler, support i chat og digital signering.

Eksempel på ferdig utfylt aksjeeierbok
Time

Tidsbruk: ca. 5 minutter

NO ENG

Norsk og Engelsk

Fritekst

Rediger som fritekst

E-signering

E-signering

Daglig leder i Subtrackr

Lexolve anbefales på det sterkeste! Vi sikrer et godt juridisk fundament i tillegg til å frigjøre tid vi kan bruke på verdiskapende aktiviteter.

Mads Skraastad

Slik lager du og holder aksjeeierboken ajour i Lexolve

1. Opprett bruker så generers aksjeeierboken automatisk på din side

1. Følg veileder for å tilpasse avtalen

2. Følg veileder for å legge til ny informasjon

2. Følg veileder for å tilpasse aksjeeierboken

3. Sett påminnelse om å oppdatere aksjonærregisteroppgaven

Sett påminnelser

Vanlige spørsmål og svar om aksjeeierbok

Ja, men den trenger ikke være publisert offentlig. Det er tilstrekkelig at alle som henvender seg til styret får innsyn i aksjeeierboken når de spør etter den.

Opplysninger i aksjeeierboken skal være tilgjengelige for "enhver". Aksjeeiernes digitale adresse kan holdes unna innsynsretten.

Det følger av aksjeloven at når et aksjeselskap er stiftet, skal styret uten opphold sørge for at det opprettes en aksjeeierbok for selskapet. Aksjeeierboken skal føres på betryggende måte og kan føres elektronisk.


I aksjeeierboken skal aksjeeierne innføres i alfabetisk orden med angivelse av navn, fødselsdato, digital adresse og bostedsadresse, eller – for juridiske personer – foretaksnavn, organisasjonsnummer eller lignende identifikasjonsnummer, digital adresse, forretningsadresse og eventuelt postadresse.

For hver aksjeeier skal det angis antall aksjer og nummer på aksjene. Har selskapet flere aksjeklasser, skal det angis hvilken klasse aksjene tilhører.

Ja. Så lenge den føres på betryggende måte kan den føres elektronisk. Du kan bruke et verktøy som Lexolve til å holde aksjeeierboken oppdatert, eller for eksempel bruke et excelark.


Når et aksjeselskap er stiftet, skal styret uten opphold sørge for at det opprettes en aksjeeierbok for selskapet. Aksjeeierboken skal føres på betryggende måte og kan føres elektronisk.

I aksjeeierboken skal aksjeeierne innføres i alfabetisk orden med angivelse av navn, fødselsdato, digital adresse og bostedsadresse, eller – for juridiske personer – foretaksnavn, organisasjonsnummer eller lignende identifikasjonsnummer, digital adresse, forretningsadresse og eventuelt postadresse.

For hver aksjeeier skal det angis antall aksjer og nummer på aksjene. Har selskapet flere aksjeklasser, skal det angis hvilken klasse aksjene tilhører.

Ved å henvende deg til selskapets styret. Alle har rett til å se opplysningene i aksjeeierboken. Dette gjelder ikke aksjeeiernes e-postadresse.


Når en ny eier har meldt og godtgjort sitt erverv av en aksje, plikter selskapet uten opphold å innføre den nye eieren i aksjeeierboken og angi dagen for innføringen. Blir selskapet på annen måte kjent med at en aksje er overdratt, skal dette anmerkes i aksjeeierboken, så vidt mulig med opplysning om erververens navn og adresse.

Selskapet skal oppbevare opplysninger om tidligere aksjeeiere i minst ti år.


Styret har ansvar for å holde aksjeeierboken oppdatert, og den skal oppbevares på en sikker måte - som regel elektronisk.

Opplysninger i aksjeeierboken skal være tilgjengelige for "enhver". Aksjeeiernes digitale adresse kan holdes unna innsynsretten.

Fra 1.februar 2025 kommer det nye regler om innsynsretten i aksjeeierboken i forskrift om innsyn i aksjeeierboken, aksjeeierregisteret og forvalterregistrerte aksjer. Forskriften regulerer blant annet hvordan innsyn skal gis, innsyn via innsynsløsninger, frister, hvor oppdaterte opplysningene skal være og dekning av kostnader.

Etter de nye reglene fra 1. februar 2025 plikter selskapet å gi innsyn i aksjeeierboken innen tre virkedager fra innsynskravet ble mottatt av selskapet.

Dersom selskapet i løpet av en periode på seks måneder mottar mer enn tolv innsynskrav fra samme person, kan selskapet gi innsyn til denne personen innen ti virkedager fra det trettende innsynskravet ble mottatt av selskapet.
Innsyn skal som utgangspunkt gis per e-post. Det skal ikke gis innsyn i digital adresse, personnummer, bankkontonummer og historisk informasjon. Styret skal også sørge for at aksjeeierboken er tilgjengelig på generalforsamlingen.

Innsyn i aksjeeierboken skal gis kostnadsfritt. Det betyr at selskapet som utgangspunkt må dekke eventuelle kostnader ved innsyn. Selskapet kan likevel kreve dekket sine utgifter til porto dersom innsyn gis via post.

Dersom selskaper som har aksjeeierbok i løpet av en periode på seks måneder mottar mer enn tolv innsynskrav fra samme person, kan selskapet likevel kreve dekket sin interne ressursbruk ved å håndtere innsynskrav utover de første tolv. Det skal faktureres per påløpte kvarter, og timesatsen skal være den timesats som fastsettes av Justis- og beredskapsdepartementet.

Det følger av forskriften at ved innsyn i aksjeeierboken etter 1.februar 2025 skal det gis innsyn i aksjeeierboken slik den var på det tidspunktet kravet om innsyn ble mottatt av selskapet. Selskapet skal også opplyse om eventuelle endringer i aksjeeierboken fra dette tidspunktet og frem til innsyn gis.

Fordeler med Lexolve

Hele prosessen er kvalitetssikret av jurister

Veiledning og tips til hva du bør tenke på

Digital signering med epost og BankID

Support i chat når du har spørsmål

Andre maler for håndtering av aksjer og aksjonærer

Aksjebevis

Aksjonæravtale

Generalforsamling

Aksjesplitt

Aksjespleis

Opsjonsprogram

Start prøveperiode i dag og stift selskap på 15 minutter!

Med Lexolve gjør du papirene klare på 15 min. Bruk prøveperioden til å stifte selskap og se hvor enkelt det er å samle inn signaturer digitalt og følge lovpålagte krav. Det kommer godt med når du skal drifte selskapet videre.

Inkludert i Lexolve

Avtaler

200+ maler og dokumenter

Digital signering

Digital signering

Juridisk fagsupport

Juridisk veiledning

Digitalt arkiv

Kontraktshåndtering

Dette sier kundene våre

Kim Grytøyr , Daglig leder Devos AS
Devos

Glad jeg fant dere som har alt i samme plattform

Kim Grytøyr, Daglig leder & Utvikler
Les mer om hvordan Devos AS bruker Lexolve
Ubegrenset jusshjelp til en uslåelig pris

Nå får du som bygger selskap et komplett juridisk verktøy fra kun 295,- per måned, per bruker.