En sluttattest fra arbeidsgiver må oppfylle kravene som følger av arbeidsmiljøloven. Lag en attest som oppfyller alle lovkrav med Lexolve på få minutter, gratis og uforpliktende:
Anbefalt: Les juristens anbefalinger rundt sluttattest ⬇️
Lag og signer avtaler gratis i prøveperioden.
Tidsbruk: ca. 5 minutter
Norsk og Engelsk
Rediger som fritekst
E-signering
Innhold
Lexolve er en alt-i-ett plattform hvor du som bygger selskap sparer tid og penger når du lager avtaler, utfører selskapsendringer og håndterer personell. Du kan generere avtaler automatisk, signere dem digitalt, og få påminnelser om fornyelse og oppsigelse gjennom vårt AI-drevne avtalearkiv. Lurer du på noe kan du chatte med våre jurister.
En sluttattest er et skriftlig dokument som inneholder informasjon om et arbeidsforhold, og alle arbeidstakere har rett på sluttattest når et arbeidsforhold opphører. Mal for sluttattest er noe enhver arbeidsgiver bør ha i sitt bibliotek av dokumenter til å håndtere arbeidsforhold.
📖 Les mer om: Kontrakter, avtaler og prosesser i Lexolve
En attest fra arbeidsgiver er en bekreftelse fra arbeidsgiver på at en arbeidstaker har jobbet i selskapet, og må etter arbeidsmiljøloven inneholde navnet på den ansatte, den ansattes fødselsdato, hva arbeidet har bestått av og arbeidsforholdets varighet.
Det er også normalt å inkludere informasjon om hvordan arbeidstakerens arbeidsprestasjoner har vært under arbeidsforholdet.
Det følger av loven at arbeidstaker har rett til å kreve en mer utførlig attest i arbeidsforhold hvor dette er sedvane, dvs. vanlig for denne typen arbeid, og ikke annet er fastsatt i tariffavtale.
En attest fremlegges gjerne i forbindelse med at arbeidstakeren søker nye stillinger. Det er derfor viktig å være bevisst på hva som skrives i attesten. Det er ikke uvanlig at fremtidige arbeidsgivere ringer opp tidligere arbeidsgivere for å få bekreftet arbeidsforholdet, og eventuelt få utdypende informasjon om den ansatte. Da er det viktig å kunne stå inne for det som står skrevet i attesten.
Det følger av arbeidsmiljøloven at arbeidstaker som fratrer etter lovlig oppsigelse har krav på skriftlig attest av arbeidsgiver. Det betyr at det er krav om attest i ethvert arbeidsforhold som lovlig opphører. Det er arbeidsgiver som er ansvarlig for å sørge for at det utarbeides en attest.
Ja. Såfremt arbeidsgiver oppfyller kravene som følger av arbeidsmiljøloven til hva en attest skal inneholde, står arbeidsgiver fritt til å skrive det arbeidsgiver ønsker. Arbeidsgiver kan velge å ikke skrive noe om arbeidstakers arbeidsprestasjoner, eller skrive at arbeidstaker ikke har utført arbeidsoppgavene på en tilfredsstillende måte.
Det er opp til arbeidstaker om vedkommende velger å legge frem en dårlig attest eller ikke legge frem en attest.
Ja, ofte. Det er arbeidsgiver som er ansvarlig for å utarbeide attest til ansatte som slutter. Vi anbefaler å utarbeide attest i forbindelse med offboarding av den ansatte, da har arbeidsgiveren også arbeidsforholdet friskt i minnet og kan si noe om arbeidstakerens arbeidsprestasjoner. Er du arbeidstaker og ikke har mottatt attest ved avslutningen av arbeidsforholdet, bør du spørre etter den så snart du kan.
📖 Les mer om: Juristens tips om god offboarding av ansatte
Ja. Når du lager et attest i Lexolve, vil du få forslag til hva du skal skrive og se eksempel på tekst i en sluttattest. Et tips kan være å be den ansatte oppsummere sine arbeidsoppgaver som den ønsker skal komme frem i attesten, og utdype eller detaljere spesifikke prosjekter eller ansvar. Som arbeidsgiver står du i utgangspunktet fritt til å skrive det du ønsker, og vil ikke være bundet av arbeidstakerens ønsker om hva du skal skrive.
Ja, det er ingenting i veien for å bruke en mal for attest fra arbeidsgiver. Det finnes en rekke maler tilgjengelig som er gode. Det som er viktig ved bruk av en mal er for det første å sjekke at malen oppfyller lovkravene til hva attesten må inneholde. I tillegg er det viktig å tilpasse malen til det konkrete tilfellet.
Ja. Arbeidstaker som blir avskjediget har også krav på attest. Ved avskjed kan arbeidsgiver uten nærmere angivelse av grunnlagt for avskjeden velge å opplyse i attesten at arbeidstakeren er avskjediget.
Nei. Arbeidsgiver er pålagt etter arbeidsmiljøloven å utstede attest til arbeidstaker når et arbeidsforhold lovlig opphører. Men arbeidsgiver er ikke pålagt å skrive utførende om arbeidstakers arbeidsprestasjoner, og står i utgangspunktet fritt til å velge hva som skal skrives om dette.