Alle ansatte skal ha skriftlig avtale, uten unntak, og arbeidskontrakten må oppfylle en rekke krav. I denne artikkelen får du en komplett guide til arbeidsavtalen og hva den må og bør inneholde.
Artikkelforfatter
Lang erfaring som forretningsadvokat i arbeids-, selskaps og kontraktsrett.
Sist oppdatert 20. februar 2025
Oppfyller den alle lovkrav?
Last opp din arbeidsavtale og få svar på sekunder
Innhold
Arbeidsavtaler må være skriftlige og oppfylle nye krav til arbeidsavtaler fra 1. juli 2024. Avtaler må være på plass innen 7 dager fra et arbeidsforhold starter, og det må opplyses om alle arbeidstakers individuelle rettigheter. I tillegg kan taushetserklæring, IPR og konkurranseklausuler være lurt for visse stillinger.
Arbeidsavtalen er kontrakten mellom arbeidsgiver og arbeidstaker som angir hvilke rammer, forpliktelser og ansvar som gjelder for arbeidsforholdet. Det er en del krav til hva en arbeidsavtale MÅ inneholde, og en del valgfrie klausuler det kan være smart å ha med særlig for arbeidstakere som skal skape, jobbe med sensitiv informasjon og/eller har en ledende stilling.
For faste ansettelser: En skriftlig arbeidsavtale skal være på plass senest sju dager etter at arbeidsforholdet begynte. For midlertidig ansettelser under 1 måned må arbeidskontrakten være på plass samme dag som arbeidet starter. Skjer det endringer må arbeidskontrakten endres samme dag som en endring får virkning.
Relevant lovverk:
Arbeidsmiljøloven § 14-15 om kravet til skriftlighet
Arbeidsmiljøloven § 14-8 om endringer i arbeidsforholdet
En skriftlig avtale er lovpålagt, og skal først og fremst ivareta hensynet til arbeidstaker. Arbeidskontrakten sikrer at det er enighet mellom arbeidstaker og arbeidsgiver om hva som er avtalt. Mangel på avtale skaper uklarheter om hva som er avtalt.
Arbeidstilsynet fører tilsyn med at alle bedrifter oppfyller kravene i arbeidsmiljøloven. En av tingen de alltid sjekker, er om alle ansatte har en skriftlig arbeidsavtale, og om det ikke er tilfelle har Arbeidstilsynet mulighet til å gi pålegg og sanksjoner for å rette opp bruddet på arbeidsmiljøloven.
I 2023 gjennomførte Arbeidstilsynet 12 808 tilsyn av norske bedrifter, hvor 74 % av tilsynene avdekket brudd. I 69 % av tilsynene ble bruddene fulgt opp med minst én reaksjon.
1. juli 2024 kom nye regler om hva arbeidsavtaler må inneholde. Hovedintensjonen bak reglene er at de skal bli enklere for arbeidstakere å forstå hvilke rettigheter den har, og gi forutsigbarhet i arbeidsforholdet.
Det er blitt krav til å oppgi flere opplysninger i arbeidsavtalen enn før rundt arbeidstakers rettigheter, slik som om arbeidstaker har rett til kompetanseutvikling, betalt fravær av ulike slag, sosiale goder som betalt permisjon, forsikring og liknende.
Relevant lovverk: Lov om endringer i arbeidsmiljøloven (tydelige og mer forutsigbare arbeidsvilkår)
📖 Les mer om: Ansettelse i 2025: En komplett guide når du trenger arbeidskraft
For deg som ønsker en lettfattelige oversikt over reglene du må kunne som arbeidsgiver og personalleder
Oppdatert med regelendringer i 2023, 2024 og 2025 for innleie og midlertidig ansettelser
Praktiske illustrasjoner og huskeregler
Minimumskravene til arbeidskontrakten følger av arbeidsmiljøloven § 14-6. Her er en oversikt med eksempler:
Arbeidstakers og arbeidsgivers navn, opplysninger om arbeidssted: Står arbeidstakeren fritt til å bestemme arbeidssted, skal det fremgå av arbeidsavtalen. Du må ha en egen avtale om hjemmekontor dersom den ansatte jobber hjemmefra på fast basis.
📖 Les mer: Hjemmekontor: Slik oppfyller du kravene
Oppstart og stillingsgrad. Det skal oppgis når arbeidsforholdet starter, og om stillingen er fast eller midlertidig. Hvis det ikke står i arbeidsavtalen at et arbeidsforholdet er midlertidig, skal fast stilling legges til grunn etter de nye endringene i arbeidsmiljøloven. Om det ikke er opplyst om stillingsomfanget, skal arbeidstakers påstand om dette legges til grunn. Da er det arbeidsgiver som eventuelt må motbevise dette.
Arbeidstid: Dersom arbeidet skal utføres periodevis eller den daglige og ukentlige arbeidstiden vil variere, skal arbeidsavtalen opplyse om dette. I tillegg skal den fastsette eller gi grunnlag for å beregne når arbeidet skal utføres.
Ordninger for vaktendringer og for arbeid utover avtalt arbeidstid, inkludert betaling for slikt arbeid, må nå spesifiseres i arbeidsavtalen.
📖 Les mer om: Overtid: Lær deg reglene om overtid
Lag arbeidsplaner som sendes til de ansatte senest 14 dager før arbeidsperioden begynner om arbeidstiden skal variere.
Beskrivelse av arbeidet. Du kan enten gi en utfyllende beskrivelse, eller sette inn rollen, tittel, stilling eller arbeidskategori.
Om arbeidstaker har rett på betalt permisjon mv.
Etter arbeidsmiljøloven skal det opplyses om arbeidstaker har rett på "Annet betalt fravær enn feriefravær". “Fravær" omfatter alle former for fravær eller fri fra arbeidet utover ferie, som permisjon, foreldrefri og sykefravær. Det kan for eksempel være om fravær hvor arbeidstaker i utgangspunktet har rett på permisjon, men ikke betalt permisjon, likevel er betalt. For eksempel begravelse, flyttedag, permisjon for far de første 2 ukene etter fødsel, full lønn under sykdom for lønn over 6G. Ytelser dekket av andre (for eksempel folketrygden) trenger du ikke ha med.
Oppsigelse: Arbeidstakerens og arbeidsgiverens oppsigelsesfrister, formkrav og fremgangsmåte ved opphør av arbeidsforholdet må nå tas inn i avtalen. Om du bruker samme frister som det står i loven, holder det å henvise til arbeidsmiljøloven kapittel 15.
Prøvetid: Ved midlertidig ansettelse kan prøvetiden ikke overstige halvparten av ansettelsesforholdets varighet, og det må fremgå av arbeidskontrakten. 📖 Les mer om: Prøvetid: Slik får du maks ut av den
Lønn og andre godtgjørelser: De ulike delene av lønnen, eventuelle tillegg og eventuell annen godtgjørelse skal angis særskilt i arbeidsavtalen.
Sosial trygghet omfatter blant annet ytelser i forbindelse med sykdom, svangerskap, fødsel og adopsjon, yrkesskade og yrkessykdom, førtidspensjon, alderdom, uførhet, arbeidsledighet og til etterlatte. Sosial trygghet dekket av arbeidsgiver må opplyses om i arbeidsavtalen. Dette inkluderer ytelser i regi av arbeidsgiver til sosial trygghet, samt navn på institusjoner som mottar innbetalinger fra arbeidsgiver i denne forbindelse
Kompetanseutvikling som arbeidsgiver tilbyr, må reguleres i arbeidsavtalen etter nye regler. Det kan for eksempel være kurs eller etterutdanning som tilbys av arbeidsgiver, eventuelt rett til fri med eller uten lønn et gitt antall dager i året for egen kompetanseheving.
Tips: Ønsker du å ha mulighet til å endre ytelser til sosial trygghet og kompetanseutvikling, så legg til en setning om at arbeidsgiver kan endre og legg gjerne informasjonen i et vedlegg til arbeidsavtalen.
Obs! Setningen om at arbeidsgiver kan endre på ordningen som er beskrevet, gir dessverre ikke alltid automatisk rett på endring. Det vil på klassisk jussisk vis - avhenge av en konkret vurdering på tidspunktet for eventuell endring.
Om du ønsker å lage arbeidsavtaler som har all informasjonen som kreves, kan du bruke mal for arbeidsavtalen som du finner i Lexolve.
Du kan prøve den helt gratis om du oppretter bruker i Lexolve, samt sende den til digital signering og arkivere den trygt i ditt arkiv i Lexolve.
I forberedelsene til endring av arbeidsmiljøloven ble det sagt at endringen ikke er ment å være en endring av arbeidsgivers styringsrett, men det å detaljregulere disse punktene i arbeidsavtalen vil nok medføre større usikkerhet rundt hva som faktisk kan endres ensidig av arbeidsgiver og hva som er individuelt avtalt.
📖 Les mer om: Arbeidsgivers styringsrett: Nøkkelen til arbeidsgivers handlingsrom
For daglig leder har du mer fleksibilitet i hvordan du kan tilpasse arbeidsavtalen, hvor mulighet til å frasi seg stillingsvernet er den største forskjellen fra arbeidsavtaler med andre.
Les mer om: Daglig leder: Dette må du ha med i avtalen
Tar du inn en konkurranseklausul med i arbeidskontrakten må den være nødvendig for virksomheten å beskytte mot konkurranse, gjøres gjeldende og kompenseres om den skal brukes.
📖 Les mer om: Konkurranseklausul: Når kan du bruke den overfor ansatte?
Relevant regelverk: Arbeidsmiljøloven kap. 14 A om konkurranseklausuler
For ledende stillinger og særlig uavhengige stillinger kan du unnta fra overtid, men grensen er strengere enn du tror.
📖 Les mer om: Særlig uavhengig stilling: Slik bruker du klausulen rett
Arbeidsavtalene bør regulere at du som arbeidsgiver får rettighetene til det som skapes og utvikles i arbeidsforholdet. Denne klausulen mangler ofte i en standard arbeidsavtale.
Nei, men skal den ansatte ha tilgang til forretningshemmeligheter og knowhow i bedriften bør du ha med bestemmelser i arbeidsavtalen hvor den ansatte gir en taushetserklæring om informasjon den ansatte får tilgang til.
Lexolves AI-sjekk gir deg svar på om arbeidsavtalen oppfyller gjeldende lovkrav. Vi lagrer ingen data om deg eller arbeidsavtalen.
Dra og slipp her eller velg fil (PDF)