Lovens hovedregel er at du må ansette fast, men det finnes noen unntak. Her får du oversikt over mulighetene og fallgruvene for når du trenger midlertidig arbeidskraft.
Juridisk ansvarlig
Lang erfaring som forretningsadvokat i arbeids-, selskaps og kontraktsrett.
Sist oppdatert 28. august 2024
Lexolve er en moderne juridisk avdeling hvor du som bygger selskap sparer tid og penger på å håndtere avtaler, styrearbeid og personell i samme plattform.
1. Start dokument eller prosess
2. Følg veileder og tilpass dokument
3. Signer digitalt og sett påminnelser
4. Ha alt lagret på ett sted
Innhold
Det er nå lovpålagt at arbeidstakere skal ansettes i faste heltidsstillinger, og unntak må begrunnes skriftlig.
Midlertidige ansettelser er kun tillatt i konkrete situasjoner som sesongarbeid, vikariat, praksisarbeid, og arbeidsmarkedstiltak. Deltidsansatte har fortrinnsrett til utvidet stilling og ekstravakter.
Fra 1. juli 2022 ble det ulovlig å ansette midlertidig uten spesifikk begrunnelse.
Midlertidige ansettelser over tre år gir rett til fast ansettelse.
Det er nå en lovpålagt hovedregel at arbeidstakere skal ansettes på heltid.
Ved bruk av deltidsansettelse må arbeidsgiver skriftlig kunne dokumentere behovet for deltidsansettelse. I tillegg må arbeidsgiver drøfte spørsmålet om deltidsansettelse med de tillitsvalgte.
Videre har deltidsansatte fortrinnsrett til utvidet stilling i virksomheten. Fortrinnsretten går foran eventuelle nyansettelser eller innleie i selskapet.
📖 Les mer om: Ansettelse i 2024: En komplett guide når du trenger arbeidskraft
Fra 1. juli 2022 var det ikke lenger lov til å ansette midlertidig på generelt grunnlag. Tidligere kunne du som arbeidsgiver ha opptil 15 % av arbeidsstokken ansatt midlertidig i 12 måneder uten noen spesifikk begrunnelse. Dette unntaket ble fjernet 1. juli 2022. I dag skal alle midlertidige ansettelser begrunnes med et av de konkrete grunnlagene som står i loven. Om du ansetter noen midlertidig hvor du egentlig skulle ansatt fast - kan den ansatte ha krav om fast ansettelse og noen ganger erstatning.
I januar 2023 ble det en lovpålagt hovedregel at arbeidstakere skal ansettes på heltid.
Skal du fylle et permanent behov eller trenger du bare noen til å utføre oppgaver som er avgrenset i tid? Fyller du et permanent behov skal du ansette fast. Fyller du et midlertidig behov har du flere muligheter.
Hovedregelen etter norsk lov er at ansatte skal ansettes i en fast heltidsstilling. Det sikrer arbeidstakeren forutsigbarhet og et velfungerende arbeidsmarked.
I loven er det kun angitt noen helt konkrete situasjoner der det er lov å ansette midlertidig, slik som for eksempel sesongarbeid og vikar- eller praktikantstilling. Om du skal ansette deltid eller midlertidig - så må dette begrunnes og drøftes med dine tillitsvalgte. Har du ingen tillitsvalgte kan det være lurt å sørge for at dette kommer på plass før du ansetter slik at du kan dokumentere diskusjon og beslutning.
Fra 1. januar 2023 må arbeidsgiver også kunne skriftlig dokumentere behovet for deltidsansettelse.
Det er lett å forveksle heltid og deltid med fast og midlertidig stilling.
Heltid og deltid sier noe om stillingsprosenten, mens fast eller midlertidig stilling sier noe om varigheten på arbeidsforholdet.
Heltid er det samme som å ha en 100 % stilling og innebærer at den ansatte vier hele sin arbeidstid til den ene arbeidsgiveren. Er du ansatt på deltid har du en lavere stillingsprosent enn 100 %.
Har du allerede deltidsansatte er det greit å vite at de har fortrinnsrett til å øke sin stillingsprosent i stedet for at du ansetter noen nye eller leier inn ansatte til oppgaver de deltidsansatte kan gjøre.
Deltidsansatte har også fortrinnsrett til ekstravakter og lignende.
Og om de har jobbet mer enn stillingsprosenten tilsier i løpet av de siste 12 måneder har de rett til å øke stillingsprosenten til reell arbeidsmengde.
📖 Les mer om: Daglig leders oppgaver og ansvar i et aksjeselskap
I arbeidskontrakten må du ha med grunnlaget og selve lovvilkåret som tillater midlertidig ansettelse. Du kan ansette midlertidig i følgende situasjoner:
Når arbeidet er av midlertidig karakter. Sesongarbeid og prosjektarbeid er typiske arbeidsformer som kan falle innenfor denne kategorien.
Når arbeidet er vikariat. En midlertidig ansatt trer inn for en eller flere andre som enten er syke, avvikler ferie eller er i permisjon.
Når det dreier seg om praksisarbeid. Dette forutsetter at arbeidet er et ledd i en utdanning. Opplæringen arbeidsgiver plikter å gi en nyansatt er ikke praksisarbeid.
Når arbeidet er et arbeidsmarkedstiltak. Deltaker i tiltak i regi av eller i samarbeid med NAV.
Ledere, utøvere, trenere innen og dommere innen den organiserte idretten.
Lengden på midlertidigheten er også begrenset. Hvis noen er ansatt i vikariat i mer enn 3 år anses de som fast ansatt. Det samme gjelder ansettelse på grunn av arbeid av midlertidig karakter som har vart mer enn 4 år, eller en kombinasjon av disse i mer enn 3 år.
Ekstrahjelp eller tilkallingshjelp er ikke en egen form for ansettelse. Det brukes gjerne om ansatte du kaller inn når du har behov for litt ekstra hjelp. Grunnlaget for ekstrahjelpen må fortsatt oppfylle kravet til midlertidig ansatte.
Om du ofte har behov for ekstrahjelp fordi du ofte har fravær hos de ansatte eller uforutsigbare svingninger i arbeidsmengden kan da være smart å lage en rammeavtale med mulige ekstrahjelper du kan tilkalle. Basert på denne avtalen kan du inngå midlertidige ansettelser når det oppstår midlertidige behov for arbeidskraft i din bedrift. Da må du for hver tilkalling/oppdrag bekrefte det spesifikke arbeidsoppdraget til den ansatte, og oppdragsbekreftelse kan sendes på epost eller SMS.
📖 Les mer om: Ansettelse i 2024: En komplett guide når du trenger arbeidskraft
Tilkallingshjelpen kan alltid si nei til oppdrag - den midlertidige ansettelsen skjer først om tilkallingshjelpen aksepterer oppdraget.
Rammeavtalen gir "rammene" for den midlertidige ansettelsen, mens selve ansettelsen varer fra det spesifikke arbeidsoppdraget starter til det slutter. I avtalen velger du det som er primærgrunnlaget for den midlertidige ansettelsen, f.eks. "vikariat" dersom den ansatte skal tilkalles ved fravær fra andre ansatte.
Dersom det senere er behov for å tilkalle på grunn av noe annet, for eksempel en uventet arbeidstopp, skal man spesifisere at grunnlaget for innkallingen er "arbeid av midlertidig karakter" i bekreftelsen av det aktuelle oppdraget. Denne bekreftelsen kan gis på epost og SMS.
Om ekstrahjelpen din ender opp med å jobbe faste, forutsigbare tider - så må du vurdere om du egentlig må ansette noen fast i denne stillingen.
Har du rett til å ansette midlertidig, har du også rett til å leie inn arbeidskraft på samme grunnlag - med unntak om behovet ditt er av midlertidig karakter.
Husk at du som oppdragsgiver fremdeles må begrunne midlertidigheten, også når du bruker vikarbyrå.
Om du skal leie inn ansatte er reglene litt ulike avhengig av om du leier inn fra vikarbyrå/ bemanningsforetak eller et selskap som ikke først og fremst driver med utleie.
📖 Les mer om: Bemanningsforetak i 2024: Krav til registrering og nye regler
Du kan også leie inn arbeidskraft fra et produksjonsselskap som ikke har som formål å drive utleie.
📖 Les mer om: Innleie i 2024: Er det snart ulovlig å leie inn arbeidskraft?
For kun 295,- per måned får du tilgang til alle våre avtaler og veivisere, smart kontraktshåndtering, juristchat og digital signering. Ingen bindingstid.