Styreprotokoll | Gratis mal og prosesshjelp | Lexolve

Styreprotokoll: Gratis mal og prosesshjelp med Lexolve

Lexolve er en alt-i-ett digital jussplattform som sparer deg for tid, dumme feil og høye advokatkostnader på avtaler, e-signering, ansatte og styrearbeid.

Bruk en gratis prøveperiode til å lage styreprotokoll og se hvor enkelt det er å samle inn signaturer digitalt og følge lovpålagte krav.

I en gratis prøveperiode får du full tilgang til alle funksjoner i Lexolve, inkludert alle avtaler, support i chat og digital signering.

Eksempel på oppsigelse
Time

Tidsbruk: ca. 15 minutter

NO

Norsk

Fritekst

Rediger som fritekst

E-signering

E-signering

Daglig leder i Blue Lice:

Du kan gå til større juridiske hus eller advokater, men det vil aldri være så billig og enkelt som Lexolve.

Karoline Sjødal Olsen

Lag styreprotkoll i Lexolve på 5 minutter — Raskt, digitalt og juridisk korrekt

1. Lag bruker og svar på spørsmål om styremøtet

spørsmål om styremøte

2. Les gjennom og send til alle styremedlemmer for signering

signering

3. Lagre og følg opp styreprotokollen i smart avtalearkiv

styremøte

Vanlig spørsmål og svar om styreprotokoll

Styreprotokoll er et referat fra styremøtet. Det følger en rekke lovkrav til hvordan en styreprotokoll skal utformes. Det må avholdes minst ett styremøte i året. I dette møtet skal selskapets årsregnskap behandles.

De fleste selskapene avholder flere styremøter løpende gjennom året. I praksis ser vi at hyppigheten på styremøter varierer veldig avhengig av hvor aktiv del av driften styret er.

📖 Les mer om: Styrets plikter: Praktisk guide til styrearbeid i 2025

En styreprotokoll må oppbevares i hele selskapets levetid. Det er derfor viktig å sørge for at protokollen oppbevares på en måte som gjør at den faktisk kan oppbevares i hele selskapets levetid. Det følger av aksjeloven at styreprotokollen skal oppbevares på “betryggende måte”. I dette ligger blant annet at dokumentasjonen skal være sikret mot urettmessig endring, ødeleggelse og tap. Dokumentasjonen skal være i lesbar form, noe som betyr at det må være et skriftlig dokument, det er ikke tilstrekkelig med lyd- eller videoopptak.

Uavhengig av behandlingsform må det utformes protokoll fra styremøtene.

Protokollen skal i tillegg til å si noe om saken som ble behandlet og utfallet av denne, også ta for seg selve behandlingsmåten, hvem som deltok, tid og sted for behandlingen, eventuelle stemmer for og imot dersom ikke alle var enige.

Ja. Dersom man som styremedlem er uenig i en beslutning som fattes i styret er det viktig å sørge for å få protokollført at man er uenig og gjerne også hvorfor. Dette vil kunne ha noe å si ved vurderingen av styreansvar i en eventuelt etterfølgende sak.

Aksjeloven § 6-29 omhandler styreprotokoll og inneholder følgende:

(1) Det skal føres protokoll over styrebehandlingen. Den skal minst angi tid og sted, deltakerne, behandlingsmåten og styrets beslutninger. Det skal fremgå at saksbehandlingen oppfyller kravene i § 6-24.

(2) Er styrets beslutning ikke enstemmig, skal det angis hvem som har stemt for og imot. Styremedlem og daglig leder som ikke er enig i en beslutning, kan kreve sin oppfatning innført i protokollen.

(3) Protokollen skal signeres av alle de medlemmer som har deltatt i styrebehandlingen. Har styret minst fem medlemmer, og er beslutning truffet i møte, kan styret velge to til å signere. I så fall skal kopi av protokollen sendes samtlige styremedlemmer med frist for merknader, som i tilfelle kan kreves inntatt i protokollen.

(4) Protokollen skal oppbevares i hele selskapets levetid.


Styreprotokollen er intern for selskapet og konfidensiell, og det er styret som i utgangspunktet bestemmer hvem som skal få innsyn. Styreprotokollene er dokumentasjonen på at en sak er behandlet i styret og skal oppbevares i hele selskapets levetid. Det skjer derfor at det kreves innsyn i relevant informasjon i styreprotokollen som bevisgrunnlag i en tvistesak.

Innsyn kan også være aktuelt i forbindelse med en selskapsgjennomgang, styreansvarsak eller en eventuell styresak, eller av styret selv for en mer uformell sjekk av hva styret har diskutert og vedtatt.

Før et styremøte skal avholdes, er det gjerne satt opp en agenda over hvilke saker som skal behandles på møtet. Det kan også være sendt ut informasjon eller dokumentasjon i forkant som styremedlemmene skal sette seg inn i før selve møtet. Med denne agenden har du allerede utgangspunktet for selve styremøteprotokollen. Setter du opp et skall for styremøteprotokollen før selve møtet avholdes, er det enklere å fylle ut referatet i selve møtet etterhvert som de ulike sakene diskuteres.

Det er nokså vanlig at daglig leder, en styresekretær eller en annen person gis ansvaret for å utarbeide en styreprotokoll.

Styreprotokollen skal signeres av alle styremedlemmene som deltok i styrebehandlingen.

Aksjeloven åpner imidlertid for at det kan velges to styremedlemmer som signerer på vegne av styret, såfremt styret har minst fem medlemmer og styrebehandlingen har skjedd ved styremøte. I så fall skal kopi av protokollen sendes samtlige styremedlemmer med frist for merknader, som i tilfelle kan kreves inntatt i protokollen.

📖 Les mer om: Krav til styremedlemmer i 2024: En praktisk innføring

Fordeler med Lexolve

Hele prosessen er kvalitetssikret av jurister

Veiledning og tips til hva du bør tenke på

Digital signering med epost og BankID

Support i chat når du har spørsmål

Andre produkter som kan være relevante for deg

Opsjonsprogram

NDA

Aksjonæravtale

Aksjekjøpsavtale

Arbeidsavtale

Aksjeprogram

Inkludert i Lexolve

Avtaler

200+ maler og avtaler

Digital signering

Digital signering

Juridisk fagsupport

Juridisk veiledning

Digitalt arkiv

Ansattoversikt, aksjebok og kontraktshåndtering

Start prøveperiode og lag styreprotokoll på 5 minutter

Med Lexolve kan du være trygg på at du tar stilling til det som er vanlig å ha med i en styreprotokoll. Bruk en gratis prøveperiode til å lage avtalen og opplev hvor enkelt det er å løse jussen selv.