Vil du vite hvordan du kan motivere dine ansatte og samtidig binde dem nærmere selskapet? Aksjeopsjoner kan være nøkkelen. Lexolve lærer deg det du må kunne.
Gründer og daglig leder
15+års erfaring med juss som forretningsadvokat og gründer.
Sist oppdatert 28. august 2024
Lexolve er en moderne juridisk avdeling hvor du som bygger selskap sparer tid og penger på å håndtere avtaler, styrearbeid og personell i samme plattform.
1. Start dokument eller prosess
2. Følg veileder og tilpass dokument
3. Signer digitalt og sett påminnelser
4. Ha alt lagret på ett sted
Innhold
En aksjeopsjon gir en ansatt retten til å kjøpe aksjer i selskapet til en fast pris i fremtiden. Dette brukes som en insentivordning for å motivere ansatte og binde dem til selskapet. For å opprette et opsjonsprogram må man vurdere flere faktorer, som for eksempel hvilke ansatte som skal inkluderes og når opsjonene kan utøves. Det er viktig å ha en skriftlig opsjonsavtale som beskriver vilkårene for ordningen.
Opsjon brukes gjerne for å beskrive en rett til å inngå en fremtidig avtale på vilkår som fastsettes før avtalen inngås
En aksjeopsjon er en rett til å kjøpe aksjer i fremtiden til en pris som er fastsatt på forhånd. Hvilke vilkår som gjelder for opsjonen følger av opsjonsavtalen eller selskapets opsjonsprogram om det er for ansatte.
📖 Les mer om: Aksjer i AS: Rettigheter, opsjoner og aksjeprogram
Når en ansatt har opsjoner i selskapet den arbeider i, betyr det at den ansatte har en rett til å kjøpe aksjer i selskapet til en gitt pris på et tidspunkt i fremtiden. Både aksjeprisen og tidspunktet den ansatte har rett til å kjøpe aksjen på, er med andre ord avtalt på forhånd.
Hovedideen med å bruke opsjoner som insentiv i arbeidsforhold er å knytte de ansattes interesser tett sammen med selskapets suksess. Hvis selskapet gjør det bra og aksjeverdien stiger over utøvelsesprisen, kan de ansatte utøve sine opsjoner og kjøpe aksjene til en lavere pris enn markedsverdien. Dette kan potensielt føre til en betydelig fortjeneste for de ansatte når de selger aksjene.
📖 Les mer om: Opsjoner i arbeidsforhold
Lexolve er som å ha en digital juridisk avdeling, hvor du som bygger selskap kan løse store og små juridiske oppgaver på minutter.
Med vår Styre & Aksjonærmodul får du hjelp til effektiv håndtering av styrearbeid og aksjonærer. Du får:
- Korrekte selskapsdokumenter,
- Hjelp til å etablere insentivprogram for ansatte,
- Avtaler for aksjonærer og aksjesalg
- Oversikt over styremøter og aksjonærer
- Avtalearkiv
- Tilgang til å spørre jurist når du lurer på noe.
Et opsjonsprogram er en type insentivordning som brukes av selskaper, spesielt i oppstarts- og teknologisektoren, for å motivere og belønne ansatte. Programmet gir ansatte rett, men ikke plikt, til å kjøpe aksjer i selskapet til en forhåndsbestemt pris, etter visse vilkår er oppfylt, som å jobbe i selskapet over en viss tid.
Hva er eksempler på ting det kan være lurt å ha tenkt gjennom før du oppretter et opsjonsprogram for ansatte?
📖 Les mer om: Slik lager du et opsjonsprogram for ansatte i Lexolve
Dersom opsjoner brukes i stedetfor lønn i et arbeidsforhold, skal tildeling av opsjonen i utgangspunktet skattes som lønnsgevinst. For oppstarts- og vekstselskaper som er yngre enn 10 år og 50 årsverk gjelder det en egen skatteordning hvor ansatte som tildeles opsjoner ikke betaler skatt før aksjene opsjonen gjelder realiseres (selges/overføres). Ordningen gir et konkurransefortrinn i forhold til de etablerte selskapene hvor de ansatte som mottar tilsvarende risikofrie insentiver skatter av dem som lønn.
📖 Les mer om: Nye skatteregler for opsjoner i arbeidsforholdet
For kun 295,- per måned får du tilgang til alle våre avtaler og veivisere, smart kontraktshåndtering, juristchat og digital signering. Ingen bindingstid.
Når du fordeler opsjoner mellom ansatte har du som arbeidsgiver og selskap full valgfrihet. Det kan være nyttig å sette opp en oversikt, og fordele slik at det blir nokså lik fordeling. Ansatte innenfor samme type og nivå på stilling bør ha samme antall opsjoner.
📖 Les mer om: Fordeling av opsjoner for ansatte: Case study
En opsjonsavtale bør i tillegg til hovedvilkårene om antall opsjoner, hvem som gir opsjoner (opsjonsgiver) og hvem som har rett etter opsjonene (opsjonshaver), regulere opsjonspris, tildelingstidspunkt, når opsjonen kan utløses og om det skal gjelde spesifikke regler i noen tilfeller.
📖 Les mer om: Opsjonsavtale: 10 ting du må ha med
For at opsjonsordningen skal omfattes av skattereglene for selskap i oppstarts- og vekstfasen, må avtalen inngås med arbeidsgiverselskapet, og aksjene utstedes i arbeidsgiverselskapet som da også er part i opsjonsavtalen. For de fleste selskaper er dette selvsagt, men det er ikke nødvendigvis like opplagt der selskapet er del av et konsern.
Videre bør avtalen inneholde en beskrivelse av selve opsjonsordningen som gjelder for den enkelte ansatte. Her kan det være nyttig å bruke etablerte begreper som beskriver ordningen, så som tildeling, utøvelse og opptjening. Bruk av definerte begreper kan gjøre det enklere å fastslå hva som ligger i begrepet, men det forutsetter selvfølgelig også at partene forstår hva begrepene betyr.
Noe av det viktigste å regulere i avtalen er når den ansatte får tildelt opsjonene, hvor lenge de må være ansatt i selskapet før de får rett til å konvertere opsjonene inn i aksjer og hvordan de skal gå frem for å utøve opsjonene. Dette er kjernen i en opsjonsordning.
📖 Les mer om: Opsjonsavtale: 10 ting du må ha med
Utforsk hvorfor 3000+ selskaper allerede bruker Lexolve som sin digitale juridiske avdeling. Lag, inngå og signer avtaler uten kostnad i en gratis prøveperiode.