Skal du bygge aksjeselskap så er det smart å skjønne instrumentet aksjer og hvilke regler som gjelder for aksjeselskap i aksjeloven. I denne guiden tar vi deg gjennom sentrale tema du bør kunne noe om, slik som aksjeklasser, aksjeprogram, opsjoner, aksjonærer, aksjonæravtale, aksjeeierbok, aksjebevis og aksjeutbytte.
Sist oppdatert 28. august 2024
Lexolve er en moderne juridisk avdeling hvor du som bygger selskap sparer tid og penger på å håndtere avtaler, styrearbeid og personell i samme plattform.
1. Start dokument eller prosess
2. Følg veileder og tilpass dokument
3. Signer digitalt og sett påminnelser
4. Ha alt lagret på ett sted
Innhold
En aksje er en eierandel i et selskap. Ved å kjøpe aksjer blir du medeier og kan tjene penger gjennom utbytte og økning i aksjekursen. Aksjonærer har ofte stemmerett på generalforsamlinger og kan påvirke selskapets beslutninger. For å strukturere eierskapet kan man bruke aksjeklasser og opsjoner.
Aksjer kan være et effektivt verktøy for å motivere ansatte og binde dem til selskapet. Ved å tilby aksjer eller opsjoner til ansatte kan man øke deres engasjement og lojalitet. Det finnes ulike modeller for å strukturere slike aksjeprogrammer, og det er viktig å være klar over de skattemessige konsekvensene.
En aksje er en eierandel i et aksjeselskap (AS). Når du kjøper aksjer i et selskap, blir du medeier i selskapet og får dermed rett til en andel av selskapets formue og fremtidige inntekter. Eierskapet i selskapet er delt inn i aksjer, som kan kjøpes og selges på aksjemarkedet.
Hver aksje representerer en liten del av selskapets totale aksjekapital, og aksjonærene kan tjene penger på aksjene sine på to måter: gjennom utbytte, som er en del av selskapets overskudd som utbetales til aksjonærene, og gjennom verdiøkning på aksjene, som oppstår når aksjekursen stiger.
Aksjer kan også gi stemmerett på selskapets generalforsamling, noe som gir aksjonærene en viss innflytelse over selskapets ledelse og viktige beslutninger.
📖 Les mer om: Aksjeloven: Lær deg alle terskelverdier
Aksjeklasser er et unntak fra regelen om likebehandling av aksjonærer. Her får du vite fordelen med å opprette aksjeklasser og hvordan du går frem.
📖 Les mer om: Aksjeklasser
Lexolve er som å ha en digital juridisk avdeling, hvor du som bygger selskap kan løse store og små juridiske oppgaver på minutter.
Med vår Styre & Aksjonærmodul får du hjelp til effektiv håndtering av styrearbeid og aksjonærer. Du får:
- Korrekte selskapsdokumenter,
- Hjelp til å etablere insentivprogram for ansatte,
- Avtaler for aksjonærer og aksjesalg
- Oversikt over styremøter og aksjonærer
- Avtalearkiv
- Tilgang til å spørre jurist når du lurer på noe.
En aksjeopsjon er en rett til å kjøpe aksjer i fremtiden til en pris som er fastsatt på forhånd. Hvilke vilkår som gjelder for opsjonen følger av opsjonsavtalen eller selskapets opsjonsprogram om det er for ansatte.
📖 Les mer om: Opsjoner: Ditt hemmelige våpen når du bygger selskap
📖 Les mer om: Opsjoner i arbeidsforhold: Din komplette guide
Ja. Om du ønsker å insentivere ansatte med aksjer kan du sette opp et aksjeprogram som gir ansatte eierskap i selskapet i form av aksjer, og brukes gjerne for å motivere de ansatte til å yte sitt beste og ta del i selskapets suksess.
📖 Les mer om: Aksjeprogram for ansatte
Kruse Smith modellen er en måte å strukturere finansiering av ansattes aksjekjøp for å unngå at finansieringen beskattes som fordel vunnet ved arbeid.
📖 Les mer om: Kruse Smith-modellen: Forstå alle skattekonsekvenser
Ja. Dette er lovpålagt etter aksjeloven.
📖 Les mer om: Aksjebevis
Oversikten over alle aksjonærer skal føres i en egen aksjeoversikt, og må til enhver tid være oppdatert.
📖 Les mer om: Aksjeeierbok
For kun 295,- per måned får du tilgang til alle våre avtaler og veivisere, smart kontraktshåndtering, juristchat og digital signering. Ingen bindingstid.
Ja. Det anbefales å ha en aksjonæravtale for å regulere eierforholdet og aksjonærenes forhold seg i mellom og til selskapet. Aksjonæravtalen bør alltid tilpasses det konkrete situasjonen, og bør inngås mellom gründere, mellom aksjonærer som har lik eierandel i selskapet og selskaper med spredt eierskap.
📖 Les mer om: Aksjonæravtale: Sikkerhetsnett eller tvangstrøye
Vesting eller opptjeningstid refererer til prosessen der en ansatt eller en konsulent gradvis får rett til å motta visse fordeler, typisk aksjeopsjoner eller aksjer i et selskap, over en forhåndsbestemt periode.
En vestingperiode er tidsperioden som må passere før den ansatte får full eiendomsrett til de tildelte aksjeopsjonene eller aksjene. Vanligvis varierer denne perioden fra flere måneder til flere år.
📖 Les mer om: Vesting: Alt om opptjeningstid for aksjer/opsjoner
I forbindelse med salg av aksjer i et selskap eller når nye investorer skal tegne seg for en større andel aksjer i et selskap er det vanlig å gjennomføre en selskapsgjennomgang (juridisk due diligence), som er en undersøkelse av et selskap hvor den som utfører undersøkelsen forsøker å kartlegge eventuelle feil og mangler i selskapet noe som i juridisk terminologi ofte benevnes som “røde flagg”.
📖 Les mer om: Due Diligence: Slik forbereder du en selskapsgjennomgang
Ja. Hvor kompleks avtalen og prosessen ved salg av aksjer er kommer an på partene. Kjenner kjøper selskapet vedkommende skal kjøpe aksjer i godt fra før, er det ikke alltid nødvendig med en så omfattende prosess og avtale. Men hvis kjøper ikke kjenner selskapet fra før, er det ofte ønskelig med en litt grundigere prosess og avtale ved salg av aksjer.
📖 Les mer om: Aksjekjøpsavtale
Aksjeantallet kan økes gjennom kapitalforhøyelse eller emisjoner
📖 Les mer om: Emisjon: Slik gjør du det
📖 Les mer om: Tingsinnskudd
📖 Les mer om: Fortrinnsemisjon
Utforsk hvorfor 3000+ selskaper allerede bruker Lexolve som sin digitale juridiske avdeling. Lag, inngå og signer avtaler uten kostnad i en gratis prøveperiode.