Lexolve er en alt-i-ett digital jussplattform som sparer deg for tid, dumme feil og høye advokatkostnader på avtaler, e-signering, ansatte og styrearbeid.
Bruk en gratis prøveperiode til å avholde generalforsamling og se hvor enkelt det er å samle inn signaturer digitalt og følge lovpålagte krav.
I en gratis prøveperiode får du full tilgang til alle funksjoner i Lexolve, inkludert alle avtaler, support i chat og digital signering.
Tidsbruk: ca. 15 minutter
Norsk
Support i chat
E-signering
Generalforsamlingen som må avholdes minst én gang i løpet av året kalles ordinær generalforsamling. Den skal avholdes innen 6 måneder etter utgangen av hvert regnskapsår - for de fleste vil det si innen 30. juni.
Styre kan kalle inn til ekstraordinære generalforsamlinger ved behov. Styret skal innkalle til ekstraordinær generalforsamling når revisor som reviderer selskapets årsregnskap, eller aksjeeiere som representerer minst en tidel av aksjekapitalen, skriftlig krever det for å få behandlet et bestemt angitt emne.
En forenklet generalforsamling er en generalforsamling som avholdes uten møte og med elektroniske virkemidler. Forutsetningen er gjerne at saken er ukontroversiell og kan behandles skriftlig, og at ingen av aksjeeierne motsetter seg det.
Årsregnskapet, vedtektsendringer og kapitalendringer. Styret kan ikke fatte vedtak i strid mot instrukser fra generalforsamlingen og må rette seg etter vedtak fattet i generalforsamlingen.
Dersom generalforsamlingen ikke er fornøyd med hvordan styret utfører sitt arbeid kan generalforsamlingen avsette styret og velge et nytt.
Aksjonærene, selskapsledelsen (styret og daglig leder) har både møterett og talerett. Revisor har også møte- og talerett, dersom det er nødvendig.
Ja. Blir generalforsamlingen holdt som fysisk møte, gjelder følgende regler:
1. Generalforsamlingen skal holdes i den kommune der selskapet har sitt forretningskontor (med mindre annet er fastsatt i vedtektene eller det er nødvendig av særlige grunner hvilket i såfall skal protokollføres).
2. Styreleder og daglig leder skal som utgangspunkt delta fysisk.
3. Aksjeeierne har rett til å delta elektronisk, med mindre styret finner at det foreligger saklig grunn for å nekte.
Ved digitalt møte skal styret sørge for at det foreligger systemer som sikrer at deltakelsen og stemmegivningen kan kontrolleres på en betryggende måte, og det benyttes en metode for å autentisere den som deltar. I vedtektene kan det fastsettes nærmere krav til elektronisk deltakelse på generalforsamlingen, og det kan bestemmes at det er lov å forhåndsstemme.
Det er kun aksjeselskapets aksjonærer, aksjeeierne, som har stemmerett ved generalforsamlingen. En aksje tilsier en stemme, dersom ikke annet er bestemt i loven eller i vedtektene.
Hver aksje gir én stemme når noe annet ikke følger av loven eller vedtektene (slik som ulike aksjeklasser). Det gjelder ulike krav til flertall avhengig av hva som skal besluttes.
Vanlige beslutninger, som styrevalg, kan gjøres med flertall. For vedtektsendringer må det være kvalifisert flertall, som vil si minst to tredjedeler av avgitte stemmene og av aksjekapitalen som er representert på generalforsamlingen. Kapitalforhøyelser vil alltid kreve vedtektsendring.
Står stemmetallet likt, gjelder det som møtelederen slutter seg til, også når denne ikke har stemmerett.
📖 Les mer om: Aksjelovens regler om flertallskrav på generalforsamling
Styret må sørge for å hente inn fullmakt fra de aksjonærer som ikke har anledning til å delta på generalforsamling. Fullmakten kan rettes til f.eks. styrets leder eller en annen aksjonær.
I Lexolves veiviser får du hjelp til å lage fullmakt til generalforsamling.
En aksjeeier har rett til å få behandlet spørsmål på generalforsamlingen. Spørsmålet skal meldes skriftlig til styret innen syv dager før fristen for innkalling til generalforsamling, sammen med et forslag til beslutning eller en begrunnelse for at spørsmålet settes på dagsordenen. Saker som ikke er meddelt aksjeeierne etter reglene om innkalling av generalforsamlingen, kan ikke avgjøres på møtet uten at alle aksjeeiere samtykker.
Etter avholdt generalforsamling skal det skrives ned hva som ble gjennomgått, hvem som stemte for hva og hvilke beslutninger som ble tatt. Protokollen skal oppbevares trygt under hele selskapets levetid, samt være tilgjengelig for aksjeeierne. Det er tilstrekkelig at protokollene lagres digital, så fremt selskapet har betryggende metoder for lagring. Lagrer du protokollen i Lexolve oppfyller du kravet til lagring.
Etter aksjeloven er det generalforsamlingen som formelt sett velger styret. I praksis er det ofte styret selv som kommer med forslag til nye styremedlemmer. Deretter beslutter generalforsamlingen styrets forslag. Unntaket fra dette er ansatterepresentanter i styret som velges av og blant de ansatte.
📖 Les mer om: Krav til styremedlemmer i 2024: En praktisk innføring
Ja. Det er generalforsamlingen som velger og avsetter styret.
Generalforsamlingen består av aksjonærene i et aksjeselskap og er selskapets øverste organ.
Under generalforsamlingen ligger styret som er det organet som har det overordnede ansvaret for forvaltningen av selskapet og ansvaret for at selskapet følger lover og regler.
📖 Les mer om: Styret plikter - en praktisk guide til styrearbeid i 2024
Lei av å bruke flere dager på generalforsamling? Med Lexolve gjør du papirene klare på 15 min. Bruk prøveperioden til å avholde din neste generalforsamling og se hvor enkelt det er å samle inn signaturer digitalt og følge lovpålagte krav.