Styret skal innkalle til ekstraordinær generalforsamling ved behov og i noen tilfeller hvor revisor eller aksjonærer krever det. Møtet må avholdes etter de alminnelige regler i aksjeloven.
Gründer og daglig leder
15+års erfaring med juss som forretningsadvokat og gründer.
Sist oppdatert 21. februar 2025
Opplev kraften i en plattform som både gir juridisk rådgivning og forenkler administrasjon.
1. Start dokument eller prosess
2. Følg veileder og tilpass dokument
3. Signer digitalt og sett påminnelser
4. Ha alt lagret på ett sted
Innhold
Når det ikke er ordinær generalforsamling, kalles generalforsamlingen ekstraordinær.
Styre kan kalle inn til ekstraordinære generalforsamlinger ved behov.
Styret skal innkalle til ekstraordinær generalforsamling når revisor som reviderer selskapets årsregnskap, eller aksjeeiere som representerer minst en tidel av aksjekapitalen, skriftlig krever det for å få behandlet et bestemt angitt emne.
📖 Les mer om: Generalforsamling: En komplett guide
Generalforsamlingen som må avholdes minst én gang i løpet av året kalles ordinær generalforsamling. Den skal avholdes innen 6 måneder etter utgangen av hvert regnskapsår - for de fleste vil det si innen 30. juni.
Styre kan kalle inn til ekstraordinære generalforsamlinger ved behov. Styret skal innkalle til ekstraordinær generalforsamling når revisor som reviderer selskapets årsregnskap, eller aksjeeiere som representerer minst en tidel av aksjekapitalen, skriftlig krever det for å få behandlet et bestemt angitt emne.
En forenklet generalforsamling er en generalforsamling som avholdes uten møte og med elektroniske virkemidler. Forutsetningen er gjerne at saken er ukontroversiell og kan behandles skriftlig, og at ingen av aksjeeierne motsetter seg det.
Vedtektsendringer og kapitalendringer. Styret kan ikke fatte vedtak i strid mot instrukser fra generalforsamlingen og må rette seg etter vedtak fattet i generalforsamlingen.
Dersom generalforsamlingen ikke er fornøyd med hvordan styret utfører sitt arbeid kan generalforsamlingen avsette styret og velge et nytt.
Hver aksje gir én stemme når noe annet ikke følger av loven eller vedtektene (slik som ulike aksjeklasser). Det gjelder ulike krav til flertall avhengig av hva som skal besluttes.
Vanlige beslutninger, som styrevalg, kan gjøres med flertall. For vedtektsendringer må det være kvalifisert flertall, som vil si minst to tredjedeler av avgitte stemmene og av aksjekapitalen som er representert på generalforsamlingen. Kapitalforhøyelser vil alltid kreve vedtektsendring.
Står stemmetallet likt, gjelder det som møtelederen slutter seg til, også når denne ikke har stemmerett.
📖 Les mer om: Aksjelovens regler om flertallskrav på generalforsamling
Det er kun aksjeselskapets aksjonærer, aksjeeierne, som har stemmerett ved generalforsamlingen. En aksje tilsier en stemme, dersom ikke annet er bestemt i loven eller i vedtektene.
Aksjonærene, selskapsledelsen (styret og daglig leder) har både møterett og talerett. Revisor har også møte- og talerett, dersom det er nødvendig.
Ja. Etter aksjeloven er det generalforsamlingen som formelt sett velger styret, og det er ikke krav til at du må vente med å velge styret til ordinær generalforsamling.
Du kan derfor vedta nytt styre når som helst i ekstraordinær generalforsamling.
I praksis er det ofte styret selv som kommer med forslag til nye styremedlemmer. Deretter beslutter generalforsamlingen styrets forslag. Unntaket fra dette er ansatterepresentanter i styret som velges av og blant de ansatte.
📖 Les mer om: Krav til styremedlemmer i 2024: En praktisk innføring
Ja. Styret velger møteform, som både kan være fysisk og digitalt. Blir generalforsamlingen holdt som fysisk møte, gjelder følgende regler:
1. Generalforsamlingen skal holdes i den kommune der selskapet har sitt forretningskontor (med mindre annet er fastsatt i vedtektene eller det er nødvendig av særlige grunner hvilket i såfall skal protokollføres).
2. Styreleder og daglig leder skal som utgangspunkt delta fysisk.
3. Aksjeeierne har rett til å delta elektronisk, med mindre styret finner at det foreligger saklig grunn for å nekte.