1. januar 2022 ble skattereglene for ansatte som mottar opsjoner endret til det bedre for arbeidstaker og arbeidsgiver. Ordningen ble utvidet til å gjelde flere selskaper fra 13. mars 2025. Her er en oversikt.
AvMerete NygaardGründer og daglig leder
Sist oppdatert27. mars 2025
Innhold
Fra 1. januar 2022 har det blitt innført nye, gunstigere skatteregler for opsjoner i oppstartsselskaper. Dette for å motivere ansatte og gjøre det lettere for nye bedrifter å vokse. For å benytte seg av disse reglene må både selskapet og opsjonsordningen oppfylle visse kriterier, som størrelse, alder, og antall ansatte.
Bedrifter i oppstartsfasen har på samme måte som andre selskaper et stort behov for å holde på dyktige ansatte, men i oppstartsfasen kan det være vanskelig å tilby konkurransedyktige vilkår.
For å hjelpe bedrifter i oppstartsfasen med nettopp dette, har Stortinget vedtatt de nye skattereglene.
Formålet med reglene er at det skal bli enklere for slike bedrifter å motivere sine ansatte til å ta del i bedriftens vekst.
Fra 1. januar 2022 ble skattereglene for fordel ved opsjoner i arbeidsforhold for selskap til oppstarts- og vekstfasen endret til det bedre for arbeidstaker og arbeidsgiver, og i 2025 ble ordningen utvidet ytterligere.
For opsjonsordninger som opprettes etter 1. januar 2022 og som oppfyller enkelte vilkår, skal fordelen skattlegges som kapitalinntekt ved salg av aksjene i stedet for lønnsinntekt ved kjøp av aksjene.
Dette gir mindre skatt og bedre likviditet for den ansatte. I tillegg vil ikke selskapet lenger trenge å betale arbeidsgiveravgift for fordelen.
I 2025 ble ordningen utvidet til å gjelde flere selskaper enn de reglene gjaldt da ordningen ble innført i 2022.
📖 Les mer om: Opsjoner i arbeidsforhold: Ditt hemmelige våpen når du bygger selskap
Lexolve er som å ha en egen digital juridisk avdeling, hvor du som bygger selskap kan løse store og små juridiske oppgaver på minutter. Du får korrekte selskapsdokumenter, hjelp til å lage insentivprogram for ansatte og mye mer.
Regjeringen foreslo i statsbudsjettet for 2025 å utvide den gunstige skatteordningen for ansattopsjoner i oppstarts- og vekstselskaper, på bakgrunn av et anmodningsvedtak fra Stortinget i juni 2024. Utvidelsene ble vedtatt i desember 2024, men kunne ikke tre i kraft før de ble godkjent av EFTAs overvåkningsorgan ESA.
ESA godkjente utvidelsene 12. mars 2025, og finansdepartementet endret skattelovforskriften 13. mars 2025 som gjør at flere selskaper nå kan bruke den gunstige særordningen.
Både Ap, Senterpartiet og Rødt var i mot en utvidelse av den gunstige ordningen for opsjoner i oppstartsbedrifter – men saken fikk flertall likevel takken være stemmen fra én stortingsrepresentant. Les om stemmethrilleren i Shifter!
Endringene innebærer at flere selskaper kan bruke ordningen, ved at følgende krav til selskapene er endret:
Utvidelsene gjelder for opsjoner som blir tildelt fra og med 13. mars 2025. Øvrige vilkår til selskap, ansatte og opsjoner gjelder som før.
Kilde: Regjeringens pressemelding 12. mars 2025
Opsjonene tildeles etter 1. januar 2022
Opsjonene gis i arbeidsgiverselskapet, og opsjonshaver må være ansatt i selskapet fra opsjonen tildeles til den innløses.
Opsjonene kan tidligst innløses tre år etter tildeling, og senest etter ti år.
Den ansatte kan ikke over tid få opsjoner på aksjer verdt mer enn kr 3 millioner (målt ved tildeling). Bedriften kan heller ikke tildele opsjoner på aksjer verdt mer enn kr 60 millioner.
Ansatte i ordningen må jobbe minimum 25 timer per uke fra tildelingen til innløsningen av opsjonen.
En ansatt kan ikke alene eller sammen med nærstående kontrollere aksjer i arbeidsgiverselskapet som tilsvarer mer enn 5% av kapital- eller stemmeandelene i selskapet. Dette gjelder i tildelingsåret og de to foregående årene.
Prisen for aksjene må minst tilsvare aksjenes markedsverdi på tidspunktet for tildeling av opsjonen.
Opsjonen må være direkte tilknyttet den ansatte. Det vil si at den ikke kan gå i arv eller gis til et holdingsselskap etc.
Fra 13. mars 2025 må oppfylle følgende krav for å kunne bruke skatteordningen for opsjoner for oppstartsselskaper:
Selskapet må være hjemmehørende i Norge, og kan ikke være børsnotert.
Selskapet kan ikke være eldre enn 12 år på tildelingstidspunktet (medregnet stiftelses- og registreringsåret) (tidligere 10 år frem til 12. mars 2025).
Selskapet kan ha inntil 150 årsverk, (tidligere 50 årsverk) men hverken selskapets årlige driftsinntekter eller balansesum kan overstige 200 millioner kroner (tidligere 80 millioner kroner).
Selskapet kan ikke drive passiv kapitalforvaltning i “ikke ubetydelig” grad. Selskapet kan heller ikke være tilknyttet kull og stålproduksjon.
Selskapets lønnskostnader knyttet til følgende forhold kan ikke overstige 30%:
- Bank- eller finansieringsvirksomhet
- Forsikringsvirksomhet
- Omsetning av eiendom, råvarer eller finansielle instrumenter
- Langtidsutleie av lokaler eller boliger
- Juridisk rådgivning
- Revisjon og regnskapsaktiviteter.
Selskapet kan ikke være kontrollert av ett eller flere offentlige organ. (Dvs. det offentlige kan ikke kontrollere 25 % eller mer av aksjene selskapet på tildelingstidspunktet).
Selskapet kan ikke være i økonomiske vanskeligheter på tildelingstidspunktet eller ha utestående krav på ulovlig tildelt statsstøtte. (Et selskap i økonomiske vanskeligheter er et selskap som ikke kan oppfylle sine forpliktelser etter hvert som de forfaller og hvor selskapets gjeld overstiger verdien av eiendelene.)
Inngår selskapet i et konsern, gjelder terskelen for selskapet samlet på konsernnivå.
Når du lager opsjonsprogram Lexolve får du veiledning om skattereglene, og til å vurdere om din bedrift oppfyller dem. Du får hjelp til å lage opsjonsavtaler og selskapsdokumenter etter reglene også.
Opsjonsprogram er inkludert i abonnement på Lexolve. For kun 295,- per måned får du tilgang til alle våre avtaler og veivisere, smart kontraktshåndtering, support og digital signering. Uten bindingstid.
Du som arbeidsgiver er forpliktet til å rapportere om opsjonsordninger til skatteetaten. Rapporteringsplikten gjelder både på tidspunktet for tildeling av opsjoner og ved innløsning av opsjoner. Denne fristen er 1. februar hvert år.
Opplysningsplikten for å oppfylle de nye skattereglene er omfatter følgende forhold på tildelingstidspunktet:
På innløsningstidspunktet må følgende informasjon opplyses for å oppfylle de nye skattereglene :
I tillegg må aksjeervervet rapporteres i Aksjonærregisteret på vanlig måte.
Er du for sen med rapporteringen? Fortvil ikke, det er også mulig å rapportere inn opsjonene senere ved hjelp av filopplasting via skjema RF-1301. Les mer på skatteetatens sider.
Utforsk hvorfor 3000+ selskaper allerede bruker Lexolve som sin digitale juridiske avdeling. Lag, inngå og signer avtaler uten kostnad i en gratis prøveperiode.