Opsjonsprogram for ansatte | Prøv gratis | Lexolve

Lag opsjonsprogram for ansatte raskt, digitalt og juridisk korrekt

Lexolve er en alt-i-ett digital jussplattform som sparer deg for tid, dumme feil og høye advokatkostnader når du lager avtaler, ansetter eller gjør selskapsendringer i selskapet.

Bruk en gratis prøveperiode til å lage opsjonsprogram og se hvor enkelt det er å lage alle nødvendige dokumenter og avtaler, samle inn signaturer digitalt og følge lovpålagte krav. Med Lexolves digitale veiviser lager du styrevedtak, generalforsamling, opsjonsavtaler og informasjon til de ansatte.

I en gratis prøveperiode får du full tilgang til alle funksjoner i Lexolve, inkludert alle avtaler, support i chat og digital signering.

Eksempel på opsjonsavtale
Time

Tidsbruk: ca. 30 minutter

NO EN

Norsk

Fritekst

Rediger som fritekst

E-signering

E-signering

Daglig leder i Blue Lice:

Du kan gå til større juridiske hus eller advokater, men det vil aldri være så billig og enkelt som Lexolve.

Karoline Sjødal Olsen

Lag opsjonsprogram uten advokathjelp — raskt, digitalt og juridisk korrekt

1. Lag bruker og svar på spørsmål om opsjonsprogram

veiviser

2. Lag selskapsprotokoller og send dem til digital signering

Svar på spørsmål om opsjonsprogram

3. Følg opp opsjonsprogrammet og inngå opsjonsavtaler

Påminnelser om viktige frister i opsjonsprogrammet

7 vanlige spørsmål om opsjonsprogram:

Før du setter i gang å designe opsjonsprogrammet er det første du bør vurdere hvem det skal brukes for. Noen har opsjonsprogram for alle ansatte, noen kun for nøkkelpersonell, og det kan være aktuelt å lage to ulike opsjonsprogrammer for ulike typer ansatte. I Lexolve kan du lage et ubegrenset med opsjonsprogram om du velger en av våre prisplaner.

For selskap som kvalifiserer for den gunstige skatteordningen for selskaper i oppstarts- og vekstfasen, skal opsjoner først skattes av når de realiseres. Ordningen gir et konkurransefortrinn i forhold til de etablerte selskapene hvor de ansatte som mottar tilsvarende risikofrie insentiver skatter av dem som lønn. Selskap yngre enn 10 år med mindre enn 50 årsverk kan kvalifisere til ordningen. Ordningen er foreslått utvidet til å gjelde bedrifter med maksimalt 150 ansatte, og i drift i 12 år, med en balansesum på maks 200 millioner kroner.

📖 Les mer om: Skatt på opsjoner: Gunstige regler for oppstartsselskap

For å lage et opsjonsprogram trenger du først å lage en ramme for programmet, slik som hvem som skal delta, hvor lenge de ansatte må ha jobbet før de kan gjøre om opsjoner, hvilken varighet opsjonsprogrammet skal ha og om selskapet skal ha rett å kjøpe aksjene tilbake. Deretter bør forslaget behandles i styret, før det besluttes i generalforsamling. Det er også vanlig å ha en enighet i aksjonæravtalen om at det skal stemmes for et opsjonsprogram til de ansatte.

Ja og nei. Det er i utgangspunktet ikke noe krav om formelt vedtak av opsjonsprogrammet i generalforsamlingen, men er noe vi i Lexolve anbefaler. Når det skal utstedes aksjer under opsjonsprogrammet, må dette nemlig enten skje ved styrefullmakt eller beslutning i generalforsamling. Styrefullmakt varer kun i to år, så dere vil være avhengige av at generalforsamlingen på et senere tidspunkt vedtar å utstede aksjer under ordningen. Det kan derfor være lurt å ha et formelt vedtak i generalforsamlingens på forhånd. Det beste er også å ha en aksjonæravtale som binder aksjonærene til å stemme for et opsjonsprogram for ansatte.

Når dere har besluttet opsjonsprogrammet formelt er neste steg inngåelse av individuelle opsjonsavtaler med de ansatte.

📖 Les mer om: Opsjonsavtale - lag en juridisk sikker avtale på få minutter

Siden opsjonsavtaler er et juridisk dokument kan det være vanskelig for den ansatte å skjønne opsjonsprogrammet fullt ut. Vi anbefaler å gi de ansatte et informasjonskriv om hva opsjonsordningen innebærer for den enkelte ansatte slik som skattekonsekvenser. Lexolve generer automatisk et slikt informasjonskriv når du lager opsjonsprogram i Lexolve.

En ansatt kan utøve opsjonen sin slik dette er regulert i opsjonsavtalen, gjerne etter en viss opptjeningstid på 2-4 år. Selskapet er da ansvarlig for utstede aksjer, enten i emisjon eller ved at majoritetsaksjonæren selger sine aksjer til den ansatte.

Les mer om: Slik utløser du opsjoner for ansatte

Når en ansatt har fått aksjer i selskapet gjennom opsjonsprogrammet skal dette oppdatere i selskapets registre, det skal utstedes aksjeeierbevis og aksjeeierboken må oppdateres. Den ansatte bør også erklære at den tiltrer aksjonæravtalen, gjerne allerede som en erklæring i opsjonsavtalen.

Fordeler med Lexolve

Hele prosessen er kvalitetssikret av jurister

Veiledning og tips til hva du bør tenke på

Digital signering med epost og BankID

Support i chat når du har spørsmål

Andre relevante maler for insentivprogram og ansatte

Aksjeprogram

Arbeidsavtale

Opsjonsavtale

Aksjonæravtale

Generalforsamling

Aksjeeierbevis

Start prøveperiode i dag og lag opsjonsprogrammet på 30 minutter

Lei av å bruke flere dager på å gjøre selskapsendringer? Med Lexolve gjør du papirene klare på minutter. Bruk prøveperioden til å lage opsjonsprogram og se hvor enkelt det er å samle inn signaturer digitalt og følge lovpålagte krav.

Inkludert i plattformen

Avtaler

Automatisk dokumentgenerering

Digital signering

Digital signering

Juridisk fagsupport

Juridisk veiledning

Digitalt arkiv

Avtalearkiv

Ubegrenset jusshjelp til en uslåelig pris

Nå får du som bygger selskap et komplett juridisk verktøy fra kun 295,- per måned, per bruker.