Lexolve er en alt-i-ett digital jussplattform som sparer deg for tid, dumme feil og høye advokatkostnader når du håndterer arbeidsforhold, lager avtaler, eller gjør selskapsendringer.
Bruk en gratis prøveperiode til å bruke Lexolves mal for oppsigelse, og se hvor enkelt det er å følge vår steg-for-steg prosess og følge lovpålagte krav når du lager advarsel, innkalling og protokoll til drøftelsesmøte, oppsigelse, sluttavtale og attest.
I en gratis prøveperiode får du full tilgang til alle funksjoner i Lexolve, inkludert alle avtaler, support i chat og digital signering.
Tidsbruk: ca. 20 minutter
Norsk og engelsk
Rediger som fritekst
E-signering
Daglig leder i Blue Lice:
Du kan gå til større juridiske hus eller advokater, men det vil aldri være så billig og enkelt som Lexolve.
Karoline Sjødal Olsen
For det første må oppsigelsen skje skriftlig. Kravet om skriftlighet gjelder kun ved oppsigelse fra arbeidsgiver. Sier arbeidstakeren selv opp sin stilling er det i utgangspunktet ikke noe krav til skriftlig.
Selve malen for oppsigelsen skal som et minimum inneholde opplysninger om arbeidstakers rett til å kreve forhandling og reise søksmål, retten til å fortsette i stillingen, de frister som gjelder for å kreve forhandling, reise søksmål og for å fortsette i stillingen, og hvem som er arbeidsgiver og rett saksøkt i en eventuell tvist.
Bruker du Lexolves mal for oppsigelse får du hjelp til å oppfylle formriktige og lovpålagte krav.
Ja, dersom arbeidstakeren krever det, skal arbeidsgiver også oppgi de omstendigheter som påberopes som grunn for oppsigelsen, og disse opplysningene kan arbeidstakeren kreve å få skriftlig.
Det er derfor vanlig å inkludere begrunnelsen for oppsigelsen i selve oppsigelsen, gjerne med en henvisning til hva som ble diskutert i drøftelsesmøtet, selv om dette ikke må være med i en mal for oppsigelse.
I Lexolves mal for oppsigelse får du hjelp til å sette inn nødvendig begrunnelse.
Ja, om du er en arbeidstaker. Da gjelder det ingen formkrav til oppsigelsen, og du kan også gi den muntlig. Som arbeidsgiver må du gi oppsigelsen personlig, eller rekommandert.
Før du gir oppsigelse til en ansatt, er det visse steg du bør gå gjennom. Skal du si opp en ansatt for forhold som skyldes den ansatte, anbefaler vi at du har fulgt opp uønskede forhold med en eller flere advarsler først. Disse kan du også lage i Lexolve.
📖 Les mer om: Oppsigelse i 2025: Alt du som arbeidsgiver trenger å vite
Når du har tilstrekkelig grunnlag for å gi oppsigelse, starter du prosessen med å kalle inn til drøftelsesmøte hvor du går gjennom alle faktiske forhold og får den ansattes syn på disse før du tar beslutning om oppsigelse. Skriv protokoll og del den med den ansatte. Om du har grunn til oppsigelse skriver du en oppsigelse som du gir den ansatte personlig eller sender rekommendert. Om den ansatte bestrider oppsigelsen må du avholde forhandlingsmøte.
Lexolves mal for oppsigelse får du valget mellom å levere oppsigelsen fra til arbeidstaker personlig eller sendes i rekommandert brev til arbeidstakers oppgitte adresse. Dette oppfyller kravet til at oppsigelsen må ha kommet frem til arbeidstaker for å ha funnet sted.
Ja. Det er sjelden hyggelig å bli sagt opp, men formen på oppsigelsen kan absolutt være hyggelig og respektfull. I Lexolve forsøker vi å ta inn menneskespråk i malene våre, fordi et formelt og tungt jusspråk kan alltid bli litt hyggeligere med å bruke personlig pronomen ("jeg", "vi" og "du"), hele, subjektive setninger, og ved å for eksempel beklage at du må gi oppsigelse slik du ser i eksempelet over.
Ja. Men om oppsigelsen skjer i forbindelse med nedbemanning eller permittering, så må du følge reglene som gjelder for dette spesifikt.
📖 Les mer om: Nedbemanning: Hele prosessen fra start til sluttpakke
Gis oppsigelsen som ledd i nedbemanning på grunn av virksomhetens forhold, skal den også inneholde opplysninger om den ansattes fortrinnsrett. I Lexolves mal for oppsigelse får du veiledning om når du må ha med disse opplysningene.
Det finnes ingen formkrav for arbeidstaker oppsigelse, og du kan si opp muntlig, skriftlig og sende det på e-post, på Slack eller annet kommunikasjonsverktøy. Det er vanlig å skrive slikt som:
"Jeg sier med dette opp min stilling som (sett inn stillingstittelen din) i (Selskap AS). Min siste arbeidsdag vil etter avtalt oppsigelsestid være (dato). Jeg ber om at utestående lønn, overtid og feriepenger utbetales på siste ordinære lønningsdag."
Utforsk hvorfor 2000+ selskaper allerede bruker Lexolve som sin digitale juridiske avdeling gjennom en uforpliktende prøveperiode hvor du får tilgang til alt innholdet i Lexolve basis.