Immaterielle rettigheter | Lexolve
Se mer

Immaterielle rettigheter

Vi viser deg hvordan du beskytter dine ideer, og hvordan det kan utgjøre en stor økonomisk forskjell for din virksomhet.

Immaterielle rettigheter

“Jeg har en god idé - hva gjør jeg?”

Dette er et spørsmål vi hører ofte, både fra mindre aktører og mellomstore bedrifter. Og for et spennende sted å være! En god idé kan være starten på en helt ny bedrift, et spennende samarbeid eller gi virksomheten din en ny og fantastisk mulighet. Å få beskyttelse av en idé vil gi deg enerett på å bruke den. Det kan gi deg både økonomiske og konkurransemessige store fortrinn. Idag er gjennomsnittlig 80% av alle virksomheters verdier immaterielle rettigheter, og det understreker hvor viktig beskyttelse er. Hvordan du går frem for å beskytte ideen din slik at du kan utnytte den på best mulig måte, lærer du mer om på disse sidene.

Hva er immaterielle rettigheter?

Immaterielle rettigheter er samlebetegnelsen på opphavsrett, patentrett, og varemerke- og designrett. IP eller IPR er den internasjonale betegnelsen for å immaterialrett, og omfatter også bedriftshemmeligheter og knowhow. Retten til foretaks- og domenenavn er også omfattet av begrepet immaterielle rettigheter.

Ideer som ikke kan registreres på noen måte, kan få beskyttelse under lov om forretningshemmeligheter. Informasjon som ikke er allmenn kjent og som har eller kan få kommersiell verdi for din virksomhet, vil være omfattet av loven. Vi har skrevet om ulike tiltak som kan gjøres for å oppfylle kravene til vern av forretningshemmeligheter.

Nedenfor finner du informasjon om ulike immaterielle rettigheter.

FORTROLIGHETSAVTALE (NDA): Når du skal dele hemmelig informasjon

En NDA reduserer risikoen for at konfidensiell informasjon misbrukes. Vi deler våre beste tips hva en NDA bør inneholde og når en NDA bør brukes.

Les mer om NDA-er

Opphavsrett: Når får du beskyttelse av din idé?

En god idé er godt å ha, men en idé beskyttes ikke automatisk. For at en idé skal få opphavsrettslig beskyttelse, må den være konkretisert og ha fått en uttrykksform. På denne siden vil du få vite mer om hva opphavsrett er, hvilke rettigheter opphavsrett gir og hva som må til for at en idé skal være så godt beskyttet som mulig.

Les mer om opphavsrett

3 steg til en god IPR-strategi

En lansering som ikke tar hensyn til andres rettigheter kan derfor bli katastrofal for bedriften.

Les våre 3 beste tips til en god IPR-strategi

Cease and Desist

Et Cease and Desist brev sendes til en person eller virksomhet for å kreve stans av ulovlig aktivitet. Et slikt brev vil være nyttig for selskaper som opplever at noen utnytter deres immaterielle rettigheter, som for eksempel varemerker, designrettigheter, patentrettigheter, produkter eller tjenester som er beskyttet av etterligningsvernet i markedsføringsloven, bedriftshemmeligheter, foretaksnavn, opphavsrettigheter eller lignende rettigheter.

Les mer om hva et Cease and Desist brev bør inneholde og når det bør brukesBackground Image
Superdame
Lurer du på hvordan du kan beskytte dine immaterielle rettigheter?

Book en gratis, uforpliktende samtale for å høre hvordan vi kan hjelpe deg!