Fra 1. januar 2022 endres skattereglene for gevinst på opsjoner i arbeidsforhold til det bedre for arbeidstaker og arbeidsgiver. Her gir vi deg en innføring i reglene og hvordan du kan tilpasse din bedrift deretter.
Juristene i Lexolve / SIST OPPDATERT 15. august 2023
Fra 1. januar 2022 endres skattereglene for fordel ved opsjoner i arbeidsforhold for selskap til oppstarts- og vekstfasen til det bedre for arbeidstaker og arbeidsgiver. For opsjonsordninger som opprettes etter 1. januar 2022 og som oppfyller enkelte vilkår, skal fordelen skattlegges som kapitalinntekt ved salg av aksjene i stedet for lønnsinntekt ved kjøp av aksjene. Dette gir mindre skatt og bedre likviditet for den ansatte. I tillegg vil ikke selskapet lenger trenge å betale arbeidsgiveravgift for fordelen.
Hvorfor er reglene endret? Bedrifter i oppstartsfasen har på samme måte som andre selskaper et stort behov for å holde på dyktige ansatte, men i oppstartsfasen kan det være vanskelig å tilby konkurransedyktige vilkår. For å hjelpe bedrifter i oppstartsfasen med nettopp dette, har Stortinget vedtatt de nye skattereglene. Formålet med reglene er at det skal bli enklere for slike bedrifter å motivere sine ansatte til å ta del i bedriftens vekst.
Ordningen er en form for videreføring av dagens ordning for oppstartsselskaper som gjerne omtales som en prøveordning.
For å falle inn under ordningen må du sørge for at opsjonsprogrammet er tilpasset de nye reglene. Det kan vi hjelpe deg med.
Inngår selskapet i et konsern, gjelder terskelen for selskapet samlet på konsernnivå.
Du som arbeidsgiver er forpliktet til å rapportere om opsjonsordninger til skatteetaten. Rapporteringsplikten gjelder både på tidspunktet for tildeling av opsjoner og ved innløsning av opsjoner.
I tillegg må aksjeervervet rapporteres i Aksjonærregisteret på vanlig måte.
Hva gjelder for opsjonsordninger opprettet før 1. januar 2022? Får de også nyte godt av de nye skattereglene eller må de nøye seg med reglene som gjaldt ved opprettelsen?
Allerede i 2018 ble det innført en regel om særbeskatning for opsjoner i “små oppstartsselskap”. Denne ordningen er ofte omtalt som en prøveordning for den ordningen som kom nå i 2022. Opsjoner som er tildelt under ordningen fra 2018 vil beskattes etter den nye ordningen fra 2022, så fremt ordningen 1) er satt opp i henhold til reglene for små oppstartsselskaper (gjeldende fra og med 2018 tom. 2021) og 2) er rapportert i henhold til rapporteringskravene.
For opsjoner som er tildelt fra og med 12. oktober 2021 gjelder tilleggsvilkår om at 1) innløsningskursen på aksjene må være lik eller høyere enn markedsverdien ved tildelingstidspunktet, og 2) at en enkelt ansatt ikke kan tildeles nye opsjoner, som gjør at samlet markedsverdi på de underliggende aksjene overstiger 3 mill. kroner på tildelingstidspunktet.
Merk at det er noen særregler for opsjoner som innløses i 2021, disse behandles ikke nærmere her.
Les mer om de nye reglene på Skatteetatens sider.