Få gratis mal for permitteringsvarsel, veiledning og juristhjelp i Lexolve når du skal permittere. På denne siden får du svar på vanlige spørsmål rundt å permittering ⬇️, og logger du deg inn i Lexolve får du:
Prøv gratis og uforpliktende.
Tidsbruk: ca. 20 minutter
Norsk og engelsk
Rediger som fritekst
E-signering
Før dere gir varsel om permittering bør dere drøfte muligheten for permittering med tillitsvalgte i selskapet. Det bør nedtegnes protokoll fra disse drøftelsene, hvor det fremgår hva bedriften har gjort for å unngå permittering, at det er enighet om at det er saklig grunn, og årsaken til permitteringene. Du bør langt på vei også søke å informere alle dine ansatte om at permittering kan bli aktuelt, enten i individuelle møter eller allmøte.
Bruk Lexolves veileder til å avgjøre om du har permitteringssgrunnlag og informer de ansatte om det
I tillegg til å varsle de ansatte kan du være pliktig til å gi varsel til NAV. Dersom minst 10 arbeidstakere skal bli permittert uten lønn, eller får arbeidstiden redusert med mer enn 50 % i mer enn fire uker, må arbeidsgiver gi melding til NAV.
Alle ansatte kan som utgangspunkt permitteres. Dersom du ikke skal permittere alle ansatte, må du gjøre en utvelgelse av hvem som skal permitteres. Du må velge kriterier som er saklig begrunnet ut i fra hva virksomheten har behov for. Typiske kriterier vil være virksomhetens behov for kompetanse, og ansiennitetsprinsippet.
Lexolve hjelper deg velge kritierier for utvelgelse av hvem som skal permitteres
Hovedregelen er at du må varsle om permittering 14 dager på forhånd, eller 2 dager når det har skjedd noe uforutsett (slik som da samfunnet stengte ned ifbm covid).
Et permitteringsvarsel må inneholde en rekke opplysninger om den ansatte og permitteringen. Varslet skal både være informasjon for den ansatte, men benyttes også som informasjonsgrunnlag ovenfor NAV.
Arbeidstaker må levere permitteringsvarslet til NAV for å kunne søke om dagpenger i perioden den ansatte er permittert. Et permitteringsvarsel benyttes også som dokumentasjon for å beregne permitteringens lengde.
Bruk Lexolves mal for permitteringsvarsel for å få den riktig etter alle lovpålagte krav.
Innhold
Permittering utgjør et midlertidig unntak fra arbeidsplikten, og arbeidsgiver fritas for lønnsplikt i en midlertidig periode. Selve arbeidsforholdet består under hele permitteringsperioden. Når den ansatte permitteres fordeles kostnaden mellom selskapet og staten, hvor selskapet skal betale den ansattes lønn i de første 15 dagene.
Dersom situasjonen endrer seg kan bedriften be arbeidstaker gjenoppta arbeidet på kort varsel.
📖 Les mer om: Kontrakter, avtaler og prosesser i Lexolve
Permittering er midlertidig opphør i arbeidsgiver- og arbeidstakers plikter. Før permittering må du informere ansatte, og avhengig av omfanget kan du ha meldeplikt til NAV. Du må foreta en saklig utvelgelse av hvem som skal permitteres, og du må lage skriftlige permitteringsvarsler.
Du kan permittere når selskapets virksomhet reduseres eller stanses i en periode, og ansatte som blir permittert skal da ikke arbeide for deg.
For å permittere må det være en saklig grunn for å permittere, og grunnlaget må gjelde midlertidig. En tommelfingerregel er at du regner med du skal sysselsette arbeidstakeren igjen innen 6 måneder. Om det viser seg at det midlertidige grunnlaget blir permanent må du heller vurdere oppsigelse.
Den saklige grunnen må videre være knyttet til virksomheten, og du må først ha forsøkt å gjøre det som med rimelighet kan forventes av deg for å unngå permitteringen.
Om selskapet har behov for kostnadsreduksjon som følge av ordremangel, heving av avtaler fra kunder eller bortfall av oppdrag som følge av noe som forventes å være midlertidig, (pandemi, inflasjon, økonomisk nedgangstid) utgjør dette som regel saklig grunn.
Det kreves også at du som arbeidsgiver har gjort det som med rimelighet kan kreves for å unngå permitteringen, før du permitterer.
Ja. Ved permittering må de ansatte som skal permitteres gis varsel om permittering.
Et permitteringsvarsel må inneholde en rekke opplysninger om den ansatte og permitteringen.
Varslet skal både være informasjon for den ansatte, men benyttes også som informasjonsgrunnlag ovenfor NAV. Arbeidstaker må levere permitteringsvarslet til NAV for å kunne søke om dagpenger i perioden den ansatte er permittert.
Et permitteringsvarsel benyttes også som dokumentasjon for å beregne permitteringens lengde.
Alle ansatte kan permitteres.
Dersom du ikke skal permittere alle ansatte, må du gjøre en utvelgelse av hvem som skal permitteres. Du må velge kriterier som er saklig begrunnet ut i fra hva virksomheten har behov for. Typiske kriterier vil være virksomhetens behov for kompetanse, og ansiennitetsprinsippe
Har du tillitsvalgte må du ha drøftet muligheten for permittering med dem. Hvis din bedrift er bundet av en tariffavtale må du lese denne for å vurdere om den påvirker adgangen til og gjennomføringen av permittering.
Vi anbefaler at du skriver protokoll fra disse drøftelsene, hvor det fremgår hva bedriften har gjort for å unngå permittering, at det er enighet om at det er saklig grunn, og årsaken til permitteringene.
Du bør langt på vei også søke å informere alle dine ansatte om at permittering kan bli aktuelt, enten i individuelle møter eller allmøte.
Det er et krav at du må gi permitteringsvarsel før permittering finner sted. Du bør også gi de permitterte informasjon om hva det innebærer å være permittert, som du finner på NAV sine nettsider.
Ja. Dersom minst 10 arbeidstakere skal bli permittert uten lønn, eller får arbeidstiden redusert med mer enn 50 % i mer enn fire uker, må arbeidsgiver gi melding til NAV. Du må også rapportere permittering i a-meldingen.
Dersom du skal permittere må du gi de ansatte et varsel om dette. Et permitteringsvarsel må inneholde en rekke opplysninger om den ansatte og permitteringen.
Et permitteringsvarsel må inneholde informasjon om permitteringsårsak, permitteringsgrad og periode, en varselfrist og hvilke dager arbeidsgiver har lønnsplikt. Om varselet er mindre enn 14 dager bør du oppgi en grunn for dette i permitteringsvarselet. Varselet skal dateres.
Varslet skal både være informasjon for den ansatte, men benyttes også som informasjonsgrunnlag ovenfor NAV.
Normalt skal det gis permitteringsvarsel 14 dager før permitteringen skal starte . Hvis permitteringene skyldes en uforutsett hendelse kan varslet gis minimum 2 dager før permitteringsperioden starter.
Så lenge midlertidigheten består og inntill 26 uker i løpet av en 18-månedersperiode. Perioden regnes fra og med første dagen etter perioden med lønnsplikt er over. Avbryter du permittering og deretter starter den igjen, gjelder lønnsplikten på 15 dager som vanlig fra første dag av permitteringen.
Ja. Arbeidstaker må levere permitteringsvarslet til NAV for å kunne søke om dagpenger i perioden den ansatte er permittert. Et permitteringsvarsel benyttes også som dokumentasjon for å beregne permitteringens lengde.
Ja, med visse begresninger.
Selv om arbeidstakeren er permittert så består arbeidsforholdet fortsatt, og arbeidskontrakten kan for eksemepl regulere om det kan tas annet lønnet arbeid. Lojalitetsplikten gjelder og hindrer arbeid for en konkurrent.
📖 Les mer om: Arbeidsforhold: Arbeidsgivers guide for 2024
Dersom arbeidstaker tar en midlertidig stilling må det meldes fra til både NAV og din arbeidsgiver, og dagpengene vil bli forkortet.
Siden du som arbeidsgiver kan kalle tilbake arbeidstakeren med 1 dags varsel, må arbeidstakeren unngå å inngå avtaler som gjør at de ikke kan overholde dette varselet.
Arbeidsgivers lønnsplikt innebærer at arbeidsgiver må dekke den ansattes lønn først i tiden fra permitteringsvarsel blir gitt til permittering trår i kraft, og i de første 15 dagene av permitteringsperioden. Deretter tar staten over.
Ved delvis permittering må arbeidsgiver dekke en prosentvis andel av gjennomsnittlig lønn per uke. Arbeidsgivers lønnsplikt reguleres av lov om lønnsplikt under permittering.
§ 3.Tiden for lønnsplikt under permittering
En arbeidsgiver har plikt til å betale permitteringslønn og annet arbeidsvederlag i en arbeidsgiverperiode på 15 dager (arbeidsgiverperiode I). Lønnsplikten i arbeidsgiverperiode I gjelder fra og med den første arbeidsdagen permitteringen omfatter. Perioden løper ikke når arbeidstakeren likevel ville hatt tjenestefri eller fravær. Når arbeidsgiverperioden har vært stanset, løper den videre fra den dagen arbeidet skulle vært gjenopptatt om permitteringen ikke hadde funnet sted.
Skyldes permitteringen brann, ulykker eller naturomstendigheter, gjelder ingen arbeidsgiverperiode som nevnt i første ledd.
Etter arbeidsgiverperiode I er arbeidsgiveren fritatt fra lønnsplikt ved hel eller delvis permittering i 26 uker i løpet av en periode på 18 måneder (fritaksperioden). Tid hvor arbeidstakeren har vært permittert som følge av arbeidskamp, regnes ikke med ved beregning av permitteringstiden. Arbeidsgiverens lønnsplikt gjeninntrer etter fritaksperioden. Lønnsplikten etter fritaksperioden gjelder ikke når arbeidstakeren likevel ville hatt tjenestefri eller fravær.
§ 4.Beregning av permitteringslønn
Beregningsgrunnlaget for permitteringslønn er det samme som beregningsgrunnlaget for sykepenger etter folketrygdloven §§ 8-28 til 8-30.
Ved hel permittering skal utbetalingen pr. arbeidsdag etter § 3 første og femte ledd utgjøre den gjennomsnittlige lønn for en arbeidsdag. Dette gjelder uansett hvor mange arbeidstimer arbeidstakeren skulle hatt den enkelte dag.
Utbetalingen etter § 3 tredje ledd skal ved hel permittering utgjøre en gjennomsnittlig ukelønn pr. uke. Dette gjelder uansett hvor mange arbeidsdager arbeidstakeren skulle hatt den enkelte uke. Ved permittering som omfatter del av en uke, reduseres beløpet tilsvarende.
Ved delvis permittering skal utbetalingen etter § 3 utgjøre en prosentvis andel av en gjennomsnittlig ukelønn pr uke. Den prosentvise andel av lønnen skal tilsvare den prosentvise reduksjon av arbeidstiden den enkelte uke. Ved permittering som omfatter del av en uke, reduseres beløpet tilsvarende.
Ja. Arbeidstaker kan si opp arbeidsforholdet med 14 dagers varsel uten hensyn til hvilken oppsigelsestid som normalt gjelder.
Har permitteringen vart i mer enn tre måneder, og det ikke er varslet et spesielt tidspunkt for permitteringens opphør, kan arbeidstakeren normalt fratre uten oppsigelsestid hvis han eller hun skal begynne i en ny jobb.
Dersom arbeidsgiver ønsker å avslutte arbeidsforholdet må arbeidsgiver betale lønn ut oppsigelsestiden.