Lexolves permitteringsvarsel mal hjelper deg lage et varsel som oppfyller alle lovkrav. I Lexolve får du hjelp til hele permitteringsprosessen.
Anbefalt: Les vår guide til hvordan du permitterer ⬇️
Prøv gratis og uforpliktende.
Tidsbruk: ca. 20 minutter
Norsk og engelsk
Rediger som fritekst
E-signering
Innhold
Permittering vil si at de ansatte midlertidig fritas fra sin arbeidsforpliktelse og at selskapet fritas fra sin lønnsforpliktelse.
📖 Les mer om: Kontrakter, avtaler og prosesser i Lexolve
Dersom du skal permittere må du gi de ansatte et varsel om dette. Et permitteringsvarsel må inneholde en rekke opplysninger om den ansatte og permitteringen.
Varslet skal både være informasjon for den ansatte, men benyttes også som informasjonsgrunnlag ovenfor NAV. Arbeidstaker må levere permitteringsvarslet til NAV for å kunne søke om dagpenger i perioden den ansatte er permittert.
Et permitteringsvarsel benyttes også som dokumentasjon for å beregne permitteringens lengde.
📖 Les mer: Permittering: Arbeidsgivers guide til å permittere
Permittering er et midlertidig opphør i arbeidsgivers og arbeidstakers plikter som følge av midlertidig driftsinnskrenkning eller driftsstans. Permittering gjennomføres i fire steg: Informer de ansatte, meld fra til NAV om det gjelder mer enn 10 ansatte, foreta en saklig utvelgelse og lag skriftlig permitteringsvarsel.
For å permittere må det være en saklig grunn for å permittere, og grunnlaget må gjelde midlertidig. En tommelfingerregel er at du regner med du skal sysselsette arbeidstakeren igjen innen 6 måneder. Om det viser seg at det midlertidige grunnlaget blir permanent må du heller vurdere oppsigelse.
Den saklige grunnen må videre være knyttet til virksomheten, og du må først ha forsøkt å gjøre det som med rimelighet kan forventes av deg for å unngå permitteringen.
Om selskapet har behov for kostnadsreduksjon som følge av ordremangel, heving av avtaler fra kunder eller bortfall av oppdrag som følge av noe som forventes å være midlertidig, (pandemi, inflasjon, økonomisk nedgangstid) utgjør dette som regel saklig grunn.
Ja. I forkant må muligheten for permittering drøftes med tillitsvalgte i selskapet. Det bør nedtegnes protokoll fra disse drøftelsene, hvor det fremgår hva bedriften har gjort for å unngå permittering, at det er enighet om at det er saklig grunn, og årsaken til permitteringene. Du bør langt på vei også søke å informere alle dine ansatte om at permittering kan bli aktuelt, enten i individuelle møter eller allmøte.
Det er et krav at du må gi permitteringsvarsel før permittering finner sted.
Ja. Dersom minst 10 arbeidstakere skal bli permittert uten lønn, eller får arbeidstiden redusert med mer enn 50 % i mer enn fire uker, må arbeidsgiver gi melding til NAV.
Alle ansatte kan som utgangspunkt permitteres. Dersom du ikke skal permittere alle ansatte, må du gjøre en utvelgelse av hvem som skal permitteres. Du må velge kriterier som er saklig begrunnet ut i fra hva virksomheten har behov for. Typiske kriterier vil være virksomhetens behov for kompetanse, og ansiennitetsprinsippet.
Dersom du skal permittere må du gi de ansatte et varsel om dette. Et permitteringsvarsel må inneholde en rekke opplysninger om den ansatte og permitteringen.
Et permitteringsvarsel må inneholde informasjon om permitteringsårsak, permitteringsgrad og periode, en varselfrist og hvilke dager arbeidsgiver har lønnsplikt. Om varselet er mindre enn 14 dager bør du oppgi en grunn for dette i permitteringsvarselet. Varselet skal dateres.
Varslet skal både være informasjon for den ansatte, men benyttes også som informasjonsgrunnlag ovenfor NAV.
Normalt skal det gis permitteringsvarsel 14 dager før permitteringen skal starte . Hvis permitteringene skyldes en uforutsett hendelse kan varslet gis minimum 2 dager før permitteringsperioden starter.
Ja. Arbeidstaker må levere permitteringsvarslet til NAV for å kunne søke om dagpenger i perioden den ansatte er permittert. Et permitteringsvarsel benyttes også som dokumentasjon for å beregne permitteringens lengde.