Lag og inngå en digital låneavtale for lån mellom selskaper, eller mellom selskap og personer, på få minutter, gratis og uforpliktende, inkludert digital signering med BankID eller e-post. Lexolves låneavtale er laget av jurist med over 15 års erfaring:
Anbefalt: Les 3 ting du bør vite før du inngår låneavtalen ⬇️
Lag, inngå og signer avtaler gratis i uforpliktende prøveperiode.
Tidsbruk: ca. 15 minutter
Rediger som fritekst
Norsk og Engelsk
E-signering
Innhold
Låneavtalen regulerer lån mellom selskaper, eller et selskap og en person. Skal det inngås lån mellom to selskaper kan du benytte en egen avtale om det, og skal det inngås lån mellom nærstående bør låneavtalen også behandles etter aksjeloven § 3-8. Alt prosesser og avtaler får du hjelp til i Lexolve.
📖 Les mer om: Kontrakter, avtaler og prosesser i Lexolve
Lexolve er en alt-i-ett plattform hvor du sparer tid og penger på å:
Lag, inngå og signer avtaler digitalt, få påminnelser og chat med jurist når du har behov for avklaringer.
Ja. Et lån mellom selskaper bør alltid formaliseres uavhengig av hvem partene er. Det er viktig for å være sikker på at partene er enige om hva som faktisk er avtalt. Med et lån følger en rekke spørsmål som: Hva skal lånebeløpet være? Når skal lånet tilbakebetales? Skal det betales rente? Hva skjer ved mislighold? Skal det være sikkerhet for lånet?
Alle disse punktene bør dere har tenkt igjennom før det gis lån, og disse punktene bør også være nedfelt i en skriftlig avtale. Det reduserer risikoen for etterfølgende uklarheter og uenigheter. En avtale kan i enkelte tilfeller også være lovpålagt, eller nødvendig for å dokumentere lånet overfor tredjeparter som for eksempel skattemyndigheter, potensielle investorer eller andre.
Nei, men det bør reguleres i låneavtalen om det skal være et rentebærende lån eller ikke.
📖 Les mer om: Bedriftslån: Din guide til prosess når bedriften tar opp eller gir lån
En låneavtale bør regulerer det partene har blitt enige om. Det anbefales at låneavtalen som minimum inneholder følgende:
Har partene diskutert andre forhold enn det som følger over, bør også det inkluderes i avtalen.
I utgangspunktet kan du benytte samme mal for låneavtale uavhengig av hvem som er parter i avtalen. Det kan imidlertid være at du må gjøre noen tilpasninger i avtalen avhengig av det konkrete låneforholdet. Det kan for eksempel være nyttig å inkludere en bestemmelse innledningsvis i avtalen som forklarer forholdet mellom partene og låneforholdet. Det vil kunne gi en nyttig bakgrunnsforståelse av hvordan avtalen skal leses og tolkes.
I tillegg kan det være ulike krav til hvordan en låneavtale prosessuelt sett må behandles, avhengig av det konkrete låneforholdet og hvem som er parter i avtalen.
📖 Les mer om: Bedriftslån: Din guide til prosess når bedriften tar opp eller gir lån
Hvorvidt det bør være sikkerhet for et lån eller ikke, beror på en rekke faktorer. Blant annet bakgrunnen for for lån, og hvor mye risiko det er knyttet til lånet. Er det risiko knyttet til tilbakebetalingen, vil långiver gjerne ønske å redusere risikoen ved sikkerhet eller noen form for garanti. Det finnes ulike former for sikkerhet og garantier som du kan lese mer om i artikkelen under.
📖 Les mer om: Bedriftslån: Din guide til prosess når bedriften tar opp eller gir lån
Hos Lexolve kan du lage låneavtale. Send avtalen til sigering og lagre digitalt. Sett påminnelse på når avtalen utløper.