Lag og inngå en juridisk sikker sponsoravtale, og signer den digitalt med BankID eller e-post.
Anbefalt: Les dette bør du vite om sponsoravtaler ⬇️
Lag, inngå og signer avtaler i prøveperioden
Tidsbruk: ca. 15 minutter
Norsk
Rediger som fritekst
E-signering
Innhold
En sponsor er en person eller et selskap som gir økonomisk støtte (eller en fordel) til en annen part, ofte i bytte mot reklame, eksponering eller andre fordeler. Sponsorer engasjerer seg i sponsoravtaler for å fremme sin merkevare, nå ut til nye målgrupper og støtte formål eller aktiviteter som er i tråd med deres verdier og forretningsmål.
Sponsing er en strategi som brukes av både små og store virksomheter for å oppnå økt synlighet for merkevaren gjennom tilstedeværelse på arrangementer, i media, og i andre markedsføringskanaler.
Les mer om: Kontrakter, avtaler og prosesser i Lexolve
Lexolve er en moderne juridisk avdeling hvor du som bygger selskap sparer tid og penger på å håndtere avtaler, styrearbeid og personell i samme plattform.
En sponsoravtale er en kontrakt mellom to parter hvor den ene parten (sponsoren) gir økonomisk støtte eller andre ressurser til den andre parten (mottakeren) i bytte mot markedsføringsrettigheter eller andre former for eksponering. Sponsoravtaler er vanlige i sport, kultur, veldedighet, og næringsliv, og de bidrar til å finansiere prosjekter eller aktiviteter samtidig som sponsoren får synlighet og positiv assosiasjon med mottakerens merkevare.
Å skrive en god og effektiv sponsoravtale krever tydelig kommunikasjon og klare forventninger. Det er viktig at hver av partene vet hva det som er deres rettigheter og forpliktelser under sponsoravtalen. Hva skal sponsoren bidra med og har sponsoren rett til å markedsføre at vedkommende er sponsor? Hva skal mottakeren få av sponsoren og hvordan skal sponsoren markedsføres som gjenytelse?
Start med å identifisere hver av partens mål og forventninger. Begge parter bør være enige om hva de håper å oppnå med avtalen.
Spesifiser ytelsene som skal gis under avtalen. Det bør detaljert beskrives hva sponsoren vil bidra med (penger, utstyr, tjenester) og hva mottakeren vil gi tilbake (eksponering, billetter, logoeksponering). Videre er det viktig å avklare om det er noen forutsetning for ytelsene og når og hvordan de skal gis.
Angi avtaleperioden for sponsoravtalen, inkludert start- og sluttdato.
I tillegg er det fornuftig å si noe om rapportering og oppfølgning. Definer hvordan resultatene vil bli målt og rapportert.
I tillegg er det en rekke juridiske aspekter, som rettigheter og ansvar, som bør reguleres.
For å sikre en god sponsoravtale er det en del viktige elementer som bør være med. Sponsoravtalen starter som de fleste andre avtaler med å presentere partenes navn og kontaktinformasjon.
Deretter er det nyttig å ha med et avsnitt om hva som er bakgrunnen for avtalen og formålet med avtalen. En klar beskrivelse av hvorfor avtalen inngås. Det vil gi kontekst og være førende for hvordan resten av avtalen skal forstås.
Deretter kommer selve kjerneinnholdet som er informasjon om hva partene skal bidra med. Det bør settes opp en detaljert oversikt over hva hver part skal bidra med. En del av dette er å spesifisere bruk av partens logo og merkevare. Det bør være tydelige retningslinjer for hvordan sponsorens logo og navn skal brukes.
Neste del av avtalen setter rammene rundt avtaleforholdet og er typisk klausuler som spesifiserer tidsperioden, krav til rapportering og resultat, hvordan taushetsbelagt informasjon skal behandles, hvorvidt og hvordan avtalen kan sies opp, eventuelle forpliktelser ved oppsigelse og håndtering av eventuelle brudd på avtalen.
Når du inngår en sponsoravtale, er det viktig å vurdere flere juridiske aspekter.
Du bør alltid regulere sponsorforholdet skriftlig. Selv om en muntlig avtale er like bindende som en skriftlig avtale, vil en skriftlig avtale bidra til større grad av felles forståelse av hva hver av partene skal bidra med og vil lettere kunne håndheves.
Et vesentlig juridisk aspekt ved sponsoravtaler er forholdet til immaterielle rettigheter. Det er viktig at bruk av logoer, navn, og andre merkevarer er tydelig regulert i avtalen.
Velg sponsor med omhu. Ved å inngå sponsoravtaler vil du få en forbindelse med din sponsor og det er derfor viktig å velge sponsorer som du faktisk ønsker å bli forbundet med. Ta gjerne en sjekk av sponsoren før du inngår en avtale, slik at du vet hvem du forhandler med.
Som ved andre avtaler er det viktig å tenke igjennom ansvar og erstatning. HVa skal skje ved skade, tap eller brudd på avtalen. Hvem er ansvarlig og hva kan man bli ansvarlig for.
Med Lexolve lager du en sponsoravtale på få minutter. Svar på noen spørsmål og få veiledning underveis i utfyllingen. Signer digitalt og lagre avtalen i ditt digitale arkiv i Lexolve.