Opsjoner i arbeidsforholdet - Alt du trenger å vite | Lexolve
Les mer

Opsjoner i arbeidsforholdet

Opsjonsordninger eller opsjonsprogram er en av flere måter å insentivere ansatte på. Men hva er egentlig en opsjon og hvordan fungerer et opsjonsprogram i praksis? Det får du svar på her.

Opsjoner icon

Når bør du bruke opsjoner som del av godtgjørelsen til dine ansatte og styremedlemmer?

Selv om kanskje det mest brukte ordet for oppstartselskaper er “opsjoner” er det ikke kun oppstartselskaper som kan dra nytte av å innføre en opsjonsordning i bedriften sin. Her får du vite mer om hva en opsjonsordning er og hvilke selskaper det kan passe for.

Lær mer om opsjoner som en del av godtgjørelse til dine ansatte og styremedlemmer

Slik lager du opsjonsprogram til ansatte

Her gir vi deg en liten innføring i hvordan du kan sette opp et opsjonsprogram til dine ansatte. Vi går gjennom hva som er lurt å tenke på før du begynner og guider deg gjennom prosessen fra A til Å.

Lær hvordan du setter opp opsjonsprogram

Slik lager du en god opsjonsavtale til ansatte

Å lage en god opsjonsavtale fordrer at du på forhånd har tenkt igjennom en del spørsmål. Hva er egentlig formålet med opsjonsordningen? Er det kun for å gi de ansatte et økonomisk incitament eller ønsker dere å ha med ansatte som reelle beslutningstakere i virksomheten? Hvilke ansatte skal egentlig omfattes av ordningen, bør alle ansatte med eller er det kun noen nøkkelansatte det er viktig å inkludere. Og hvordan ser du egentlig for deg utviklingen i selskapet fremover i tid? Skal nåværende eier fortsette å være eiere, eller er det aktuelt med et salg noen år frem i tid? Og hva med øvrige eksterne investorer, er det aktuelt?

Lær hvordan du lager en opsjonsavtale

Bør du velge opsjons- eller aksjeprogram?

Vi vet det kan være en hodepine å orientere seg rundt skattekonsekvenser, finansiering og likviditet når du skal sette opp insentivordninger for ansatte. Derfor har vi laget en guide med oversikt over det viktigste.

Ta meg til oversikt

Nye gunstige skatteregler for opsjoner i vekst og oppstartsselskaper fra 2022

Visste du at det er vedtatt nye regler som gir mindre skatt for ansatte i oppstarts- og vekstselskaper? Fra 1. januar 2022 endres skattereglene for fordel ved opsjoner i arbeidsforhold for selskap til oppstarts- og vekstfasen til det bedre for arbeidstaker og arbeidsgiver. Her gir vi deg en innføring i reglene og hvordan du kan tilpasse din bedrift deretter.

Les mer om nye skatteregler 2022

Slik utløser du opsjoner for ansatte

Hvor lenge må du vente fra du har fått tildelt en opsjon til du kan kjøpe aksjene? Dette er et ofte stilt spørsmål. Etter at ansatte har fått tildelt en opsjon er det nemlig en opptjeningstid. Det vil si en periode hvor opsjonen tjenes opp før den deretter kan utøves på “utøvelsesdato”. Vi går mer inn i detaljer i artikkelen under.

Slik utløser du opsjoner for ansatte

Hvordan bør du fordele opsjoner mellom ansatte?

Vår økonom tipser om hvordan opsjoner bør fordeles mellom ansatte i et selskap. Artikkelen presenterer konkrete fordelingsmodeller, slik at du kan vurdere hva som er aktuelt for din bedrift. I tillegg får du svar på hva som skjer med nyansatte som kommer inn i selskapet etter en emisjon.

Slik fordeler du opsjoner mellom ansatte

Guide til insentivprogram for de ansatte: Hva passer for ditt selskap?

Om du bør velge aksjeprogram, opsjoner eller bonus som motivasjon for de ansatte, kommer an på hva som er viktig for deg, hvilken fase selskapet ditt er i, og hvilken likviditet dere har.

Hvilket insentivprogram passer for ditt selskap?

Opsjonsordninger - oversikt over begreper

Begreper knyttet til opsjonsordninger kan være vanskelig å forstå. Hva betyr egentlig tildelingstidspunkt, innløsningspris og aksjeopsjon? Kanskje har du også hørt begrepet “vesting period” på engelsk, men aldri helt forstått hva det betyr? Frykt ikke. På denne siden  får du enkle forklaringer på kompliserte begreper, både på norsk og engelsk.

Ta meg til oversikten

Background Image
Superdame ikon
Trenger du hjelp til å sette opp opsjonsprogram?

Les mer om hva vi kan tilby!