Starte bedrift: Lexolves Guide til å registrere ditt selskap

Starte bedrift: Lexolves Guide til å starte eget selskap

40 prosent nordmenn sier frykten for å mislykkes hindrer dem fra å starte sin egen bedrift, og kun 3 av 10 bedrifter overlever sine første fem driftsår. Er det verdt å ta risikoen og innsatsen å prøve likevel? Ja! Mener vi. Men la oss hjelpe deg å unngå de verste blunderne og få jussen riktig fra start!

/ SIST OPPDATERT 18. april 2024

Kort fortalt:

I denne artikkel får du hjelp til å få på plass alt formalia rundt å starte eget selskap, fra valg av selskapsform, stiftelse av selskap og en introduksjon til hva du bør tenke på om du skal starte konsulentbyrå, agentur, nettbutikk og/eller drive som selvstendig næringsdrivende. I tillegg får du rådene erfarne gründere skulle gitt seg selv da de var fersk gründer.

Hvilken selskapsform bør du velge når du starter bedrift?

Har du allerede bestemt deg for å starte aksjeselskap? Da får du hjelp fra A til Å fra å stifte selskapet til du har det registrert med organisasjonsnummer i Brønnøysund her: .

- Les mer om: Stifte AS: Fra idé til suksess på 10 steg

Vurderer du om du skal ha starte aksjeselskap (AS) eller Enkeltpersonforetak (ENK)? Vi hjelper deg å ta valget.

- Les mer om: AS eller ENK: Hva er best for virksomheten du skal drive?

Har du ambisjoner om å ansette og vokse selskapet ditt, bør du vurdere om du skal opprette et holdingselskap før du starter bedrift, og deretter stifte driftsselskap gjennom holdingselskapet.

- Les mer om: Holdingselskap: Skattemessig gunstig å stifte før driftsselskap

Representerer du et utenlandsk selskap som ønsker å starte firma eller en avdeling i Norge? Da kan selskapsformen NUF (Norskregistrert utenlandsk foretak) være aktuelt for deg.

Juristen råd om valg av selskapsform:

Skal du starte selskap er mitt klare råd: Stift et aksjeselskap! Hvorfor? Aksjeselskap reduserer risiko. Med et aksjeselskap begrenser du risikoen for tap til den kapitalen som er skutt inn i selskapet.

(Det finnes noen unntak, slik som styreansvar, hvor du kan risikere bli personlig ansvarlig for noe som har skjedd i selskapet)

Bonustips: Lexolve er en digital juridisk avdeling som nettopp har til hensikt å hjelpe deg å styre unna ansvar og risiko, og gjøre det enkelt å ta gode juridiske valg. Du kan prøve Lexolve helt gratis i 30 dager.

- Heidi Daaland, juridisk ansvarlig i Lexolve, med 15+ års erfaring som forretningsadvokat.


Er dere flere som skal starte bedrift?

Er dere flere som skal starte bedrift sammen er det smart å lære seg om aksjonæravtaler.

- Les mer om: Aksjonæravtalen: Sikkerhetsnett eller tvangstrøye?

Kok-boka: 8 råd til deg som vurderer bli gründer fra Kok-gründer Kristin

Kristin Lorange er kvinnen bak Kok, et megasuksessfult oppstartselskap som har fristende badstuer rundt i hele Oslo, og snart utvides det til alle landets største byer!

Her deler hun sine 8 knallgode råd til deg som vurderer å bli gründer, skrevet i anledning kvinnedagen. Les den originale artikkelen her.

(Og ja, råd 9 om å bruke Lexolve som din juridiske avdeling på veien var ikke med i originalen, men da Kristin og Kok ble kunde i Lexolve var hun ikke så vond å be…)

1. BESTEM DEG FOR HVORFOR

Å være gründer gir frihet, mestring, kraft og masse masse glede!! Men det kommer til en høy pris, i hvert fall for de fleste. Så da er det helt avgjørende at du har en soleklar forståelse av hvorfor du vil bygge noe eget, og hvorfor du har valgt nettopp det konseptet du vil utvikle. Det kan være fristende å bli med på noen annens reise, men uten at du står trygt i egen motivasjon vil du være mye mer sårbar for tvil når ting ikke går etter planen. Og kanskje viktigst av alt; det må være du selv som definerer hva som er suksess. Ellers blir de andres blikk for viktig, og du får ikke samme glede av prosjektet.

2. BYGG DITT NETTVERK

Mange tror de faktisk hjelper deg ved å være skeptiske og stille spørsmål til din sprø plan, om å for eksempel ta seg betalt for at folk skal kaste seg ut i havnebassenget midtvinters. Helt ok, og jeg har nok selv vært på begge sider av denne forsøksvise hjelpen. Om de som ikke tror på deg får deg til å tvile selv er det veldig naturlig, om du bruker andres skepsis til å tenke: jeg skal vise dem, så er det jo en slags hjelp likevel.

Men det er slitsomt å føle seg misforstått og undervurdert, og ytre motivasjon for suksess gir ikke samme glede (Se punkt 1.) Derfor; finn din egen heiagjeng å sparre med, og som kan gi deg råd. Og som du kan gjøre det samme for. Let dem opp, spør om de vil være med i en mastermind-gruppe, og ikke spør om råd fra folk som aldri vil forstå hva det er å drive eget. For dine venner er kloke og omsorgsfulle folk, men du trenger også venner der dere først og fremst kan snakke om business. Om du skal lykkes som gründer må du nemlig være så oppslukt at du har lyst til å snakke om det å bygge og utvikle langt mer enn du kan forvente med folk som ikke gjør det samme.

3. BURN THE BOATS

Jeg burde kanskje ha sagt det før, men sier det i hvert fall nå; disse rådene er ikke for alle. Det finnes flere enn én måte å koke et egg, så når jeg sier at du skal selge alt du har og investere i din egen idé. Så ikke gjør det. Men gjør det, bare gjør det, for fasan!

Kast deg ut i det ukjente, for du lander uansett i verdens tryggeste sikkerhetsnett, velferdsstaten.

For skal du lykkes må du være sulten, og det skal mye til å bli sulten her i verdens beste land. Så sørg for at du har skin in the game. Masse. Da blir det også enklere å be andre om å satse på deg og din idé.

4.GREED IS GOOD ( og kanskje særlig for kvinner)

Og her mener jeg ikke at pendelen skal svinge helt tilbake og du skal gå fullstendig Gordon Gekko. Du er sikkert en samvittighetsfull og samarbeidsvillig person, med et varmt hjerte og et brennende ønske om å skape noe bra for andre. Great!

Men du er nødt til å gjøre dette også for deg selv, og for ditt eget ønske om å være finansielt fri til å gjøre hva du vil. For om du tenker at du ikke ønsker å være finansielt fri, kan det hende du, som meg, har vært hardkodet til å tro at det er det samme som å være nærmest ond.

Du har sikkert lyst til å gjøre verden til et bedre sted med din idé. Flott! Jeg også! Da må du oversette din visjon til tall. Store, harde tall. Ikke gidd å kokettere med små nusselige tall for å ikke ta for mye plass. Ta plass, vær grandios. Finn noen som kan oversette din fremtidsplan til markedsanalyser, budsjetter og prognoser. Og sett deg høye mål, det er faktisk bedre for alle rundt deg. De blir ikke mindre av at du er stor. Og de høye målene behøver ikke nødvendigvis handle om profitt. Skal du lage grottelagret ost på eget ysteri, så sett deg som mål å vinne verdensmesterskapet i Ost om x antall år.

For hvis du elsker det du driver med, er ikke engang himmelen grensen!

(Dette rådet er egentlig mest til meg selv, nå som vi skal utvikle KOK 2.0 og ekspandere til nye markeder. Store markeder.

5: FÅ TYKK HUD OG LÆR

En ting er helt sikkert, du vil møte masse motgang. Du vil synes synd på deg selv, ligge i fosterstilling på sofaen og bli kvalm om du ser varemerket til selskapet ditt. Men så kan du velge å gråte ferdig, kort og hardt, dyppe fjeset i iskaldt vann, gå over hva du lærte, og så fortsette videre. En fot foran den andre. Eller bare gi opp. For en mellomting er seigpining, tro meg, dette vet jeg alt om.

Å falle for den enkle og forførende fristelsen det er å ta offerrollen er det absolutt minst konstruktive du kan gjøre. Finn heller ut hvordan du kan fikse systemet så andre ikke blir rammet av det du selv opplevde.

Den prisberømte og hyppig siterte boken Growth Mindset av Carol Dweck beskriver solid forskning på mentaliteten folk har når de møter motstand. Noen opplever at motstanden var de andres feil og tar en offerrolle. Andre tenker på hvordan de selv hadde et ansvar i hendelsen og lærer av det så de blir sterkere. Boken beskriver også hvordan vi kan jobbe med å dyrke en vekstmentalitet for å vokse både personlig og profesjonelt. Vil du være gründer; les denne!

6: TRO PÅ DEG SELV - SÅ ENKELT - SÅ KREVENDE

7: LES MASSE BØKER, finn noen som er så spennende at du ikke kan slutte

8: HA DET GØY!

Og

9: BRUK LEXOLVE TIL ALT DET JURIDISKE - blir det ikke noe kluss med det.

Lykke til!

- Kristin

Skal du starte firma som selger konsulenttjenester?

I jussens verden er det noen ting det kan være klar over om du skal starte konsulentselskap, slik som forskjellen mellom innleie og selvstendige oppdrag, hvilke vilkår du bør bruke mot kundene dine, og særlige hensyn om du er en selvstendig konsulent.

- Les mer om: Proft konsulentselskap fra dag 1

Hvilket ansvar tar du på deg når du starter bedrift?

Vil du vite mer om hvilket ansvar og plikter du tar på deg ved å starte aksjeselskap?

- Les mer om: Drive AS: Du har startet aksjeselskap- hva nå?