40 prosent nordmenn sier frykten for å mislykkes hindrer dem fra å starte sin egen bedrift, og kun 3 av 10 bedrifter overlever sine første fem driftsår. Er det verdt å ta risikoen og innsatsen å prøve likevel? Ja! Mener vi. Men la oss hjelpe deg å unngå de verste blunderne og få jussen riktig fra start!
Sist oppdatert 25. oktober 2024
Lexolve er en moderne juridisk avdeling hvor du som bygger selskap sparer tid og penger på å håndtere avtaler, styrearbeid og personell i samme plattform.
1. Start dokument eller prosess
2. Følg veileder og tilpass dokument
3. Signer digitalt og sett påminnelser
4. Ha alt lagret på ett sted
Innhold
I denne artikkel får du hjelp til å få på plass alt formalia rundt å starte eget selskap, fra valg av selskapsform, stiftelse av selskap og en introduksjon til hva du bør tenke på om du skal starte konsulentbyrå, agentur, nettbutikk og/eller drive som selvstendig næringsdrivende. I tillegg får du rådene erfarne gründere skulle gitt seg selv da de var fersk gründer.
Det første du må gjøre når du har bestemt deg for å starte bedrift - er valg av selskapsform.
For de aller fleste vil det å starte aksjeselskap være det beste valget, men skal du jobbe selvstendig, mangler egenkapital, ikke ha ansatte og selge dine egne tjenester sporadisk - kan du vurdere Enkeltpersonforetak.
Vær da obs på at du identifiseres med selskapet, og vil være personlig ansvarlig for det enkeltpersonsforetaket leverer av varer og tjenester.
📖 Les mer om: ENK: En enkel guide til å starte enkeltpersonforetak
📖 Les mer om: AS eller ENK: Hva er best for virksomheten du skal drive?
For de som ønsker å vokse selskapet og bygge et større selskap, vil aksjeselskap være et bedre valg enn ENK. Et aksjeselskap er en egen juridisk person: Dette betyr at selskapet kan inngå avtaler, eie eiendeler, og ha gjeld uavhengig av sine eiere.
Et aksjeselskap har begrenset ansvar: En viktig fordel med AS er at aksjonærenes personlige økonomiske risiko er begrenset til innskutt aksjekapital. Du risikerer med andre ord ikke personlig konkurs dersom selskapet går under. Men både som aksjonær eller innehaver av andre roller i selskapet (representant i styret, daglig leder), kan du bli ansvarlig for tap hvis du har opptrådt uaktsomt eller forsettlig. Slikt ansvar er mest vanlig for styret i et selskap.
Har du allerede bestemt deg for å starte aksjeselskap? Da får du hjelp fra A til Å fra å stifte selskapet til du har det registrert med organisasjonsnummer i Brønnøysund her: .
📖 Les mer om: Stifte AS: Fra idé til suksess på 10 steg
Vil du vite mer om hvilket ansvar og plikter du tar på deg ved å starte aksjeselskap? I denne artikkelen får du en komplett oversikt over de plikter og ansvar som gjelder for et aksjeselskap.
📖 Les mer om: Drive AS: Unngå fallgruvene i ditt første driftsår
Skal du starte selskap er mitt klare råd: Stift et aksjeselskap!
Hvorfor? Aksjeselskap reduserer risiko. Med et aksjeselskap begrenser du risikoen for tap til den kapitalen som er skutt inn i selskapet.
- Heidi Daaland, juridisk ansvarlig i Lexolve
Har du ambisjoner om å ansette og vokse selskapet ditt, bør du vurdere om du skal opprette et holdingselskap først, og deretter stifte driftsselskap gjennom holdingselskapet. På den måten vil du (nesten) ikke skatte ved salg av selskapet, eller ved utbytte - om dette beholdes i holdingselskapet. Fordelen er da at du kan reinvestere gevinst og utbytte uten at du har skattet av det først. Dette kalles fritaksmetoden.
📖 Les mer om: Holdingselskap: Et must for gründere som mener alvor
Representerer du et utenlandsk selskap som ønsker å etablere en avdeling i Norge? Da kan selskapsformen NUF (Norskregistrert utenlandsk foretak) være aktuelt. Et NUF har ikke noe krav til egenkapital, og det er det utenlandske selskapet som er ansvarlig for den norske avdelingens virksomhet.
Avdelingen i Norge må følge norske regler, og ha en kontaktperson med norsk person eller d-nummer. Kontaktpersonen må ikke ha bosted i Norge.
📖 Les mer om: NUF: En aktuell selskapsform for utenlandske aktører i Norge
Er dere flere som skal starte bedrift sammen er det smart å lære seg om aksjonæravtaler.
📖 Les mer om: Aksjonæravtalen: Sikkerhetsnett eller tvangstrøye?
Som gründer med bakgrunn som advokat skulle du tror jeg gjorde alt rett fra start av selskapet. Den gang ei. Jeg kunne jussen, men ikke alltid de praktiske implikasjonene.
Etter å ha bygget selskap i over åtte år er jeg nå en del erfaringer rikere, så her er de juridiske rådene jeg ville gitt meg selv rundt aksjonærhåndtering, aksjer til ansatte, kapitalinnhenting og verdsettelse med mer.
Kristin Lorange er kvinnen bak Kok, et megasuksessfult oppstartselskap som har fristende badstuer rundt i hele Oslo, og snart utvides det til alle landets største byer! Her deler hun sine 8 knallgode råd til deg som vurderer å starte firma, skrevet i anledning kvinnedagen.
Frihet! Helt til du skjønner hvor mye formalia og regler du må forholde deg til. Men det skal vi hjelpe deg med, så frihetsfølelsen kommer tilbake før du aner.
📖 Les mer om: Selvstendig næringsdrivende: Oppnå frihet med kontroll på jussen
I jussens verden er det noen ting det kan være klar over om du skal starte konsulentselskap, slik som forskjellen mellom innleie og selvstendige oppdrag, hvilke vilkår du bør bruke mot kundene dine, og særlige hensyn om du er en selvstendig konsulent.
📖 Les mer om: Starte konsulentselskap: Proff fra første dag
Skal du starte nettbutikk med varer eller tjenester til forbrukere (privatpersoner), må du overholde forbrukerlovgivningen. Du kan ikke gi en forbruker dårligere rettigheter enn det som følger av loven. Forbrukertilsynet fører tilsyn med netthandel som selger til forbrukere.
Skal du selge varer eller tjenester til andre selskaper, har du i utgangspunktet avtalefrihet. Du står da friere til å avtale hva som skal gjelde for salget av varer og tjenester. Skriver du ikke avtale er det kjøpsloven som gjelder. Netthandel til næringsdrivende har ikke et tilsyn.
📖 Les mer om: Starte nettbutikk i 2024: Slik får du styr på jussen
Å etablere et agentur innebærer at et selskap representerer et annet selskap i salgs- eller forretningsaktiviteter. Hensikten med agentur er å ha en formidler av varer eller tjenester fra en produsent til sluttbruker.
Som agent har man spesielle lovregulerte rettigheter og plikter. Det er viktig å kjenne til agenturloven og de regler som følger av denne. Agenturforholdet reguleres i en agentavtale hvor blant annet forholdet til lovreguleringene i agentloven håndteres.
📖Les mer om: Agentur: Når du markedsfører eller selger andres varer
Utforsk hvorfor 3000+ selskaper allerede bruker Lexolve som sin digitale juridiske avdeling. Lag, inngå og signer avtaler uten kostnad i en gratis prøveperiode.