Starte bedrift: Lexolves Guide til å registrere ditt selskap

Starte bedrift: Lexolves guide til å starte eget selskap

40 prosent nordmenn sier frykten for å mislykkes hindrer dem fra å starte sin egen bedrift, og kun 3 av 10 bedrifter overlever sine første fem driftsår. Er det verdt å ta risikoen og innsatsen å prøve likevel? Ja! Mener vi. Men la oss hjelpe deg å unngå de verste blunderne og få jussen riktig fra start!

Sist oppdatert 20. juni 2024

Om Lexolve

Lexolve er en moderne juridisk avdeling hvor du som bygger selskap sparer tid og penger på å håndtere avtaler, styrearbeid og personell i samme plattform.

Slik fungerer Lexolve

1. Start dokument eller prosess

2. Følg veileder og tilpass dokument

3. Signer digitalt og sett påminnelser

4. Ha alt lagret på ett sted

gründer bygger bedrift sten for sten
mailFå nyhetsbrevchatBe om å bli kontaktet

Innhold

 • Hvilken selskapsform bør du velge når du starter bedrift?
 • Hva er fordelen med AS når du skal starte selskap?
 • Hvordan går du frem for å starte bedrift med aksjeselskap?
 • Trenger du holdingselskap når du skal starte bedrift?
 • Kan du starte bedrift i Norge som utenlandsk selskap?
 • Er dere flere som skal starte bedrift?
 • Hva bør du vite før du starter selskap for første gang?
 • Skal du starte som selvstendig næringsdrivende?
 • Skal du starte firma som selger konsulenttjenester?
 • Skal du starte bedrift med nettbutikk?
 • Vurderer du å starte agentur?

Kort forklart om å starte bedrift

I denne artikkel får du hjelp til å få på plass alt formalia rundt å starte eget selskap, fra valg av selskapsform, stiftelse av selskap og en introduksjon til hva du bør tenke på om du skal starte konsulentbyrå, agentur, nettbutikk og/eller drive som selvstendig næringsdrivende. I tillegg får du rådene erfarne gründere skulle gitt seg selv da de var fersk gründer.

Maler for å starte bedrift

Stiftelsesdokument

Oppdragsavtale

Konsulentavtale

Aksjonæravtale

Agentavtale

Aksjekjøpsavtale

Konfidensialitetsavtale (NDA)

Styre og generalforsamling

Hvilken selskapsform bør du velge når du starter bedrift?

Det første du må gjøre når du har bestemt deg for å starte bedrift - er valg av selskapsform.

For de aller fleste vil det å starte aksjeselskap være det beste valget, men skal du jobbe selvstendig, mangler egenkapital, ikke ha ansatte og selge dine egne tjenester sporadisk - kan du vurdere Enkeltpersonforetak.

Vær da obs på at du identifiseres med selskapet, og vil være personlig ansvarlig for det enkeltpersonsforetaket leverer av varer og tjenester.

📖 Les mer om: ENK: En enkel guide til å starte enkeltpersonforetak

📖 Les mer om: AS eller ENK: Hva er best for virksomheten du skal drive?

Hva er fordelen med AS når du skal starte selskap?

For de som ønsker å vokse selskapet og bygge et større selskap, vil aksjeselskap være et bedre valg enn ENK. Et aksjeselskap er en egen juridisk person: Dette betyr at selskapet kan inngå avtaler, eie eiendeler, og ha gjeld uavhengig av sine eiere.

Et aksjeselskap har begrenset ansvar: En viktig fordel med AS er at aksjonærenes personlige økonomiske risiko er begrenset til innskutt aksjekapital. Du risikerer med andre ord ikke personlig konkurs dersom selskapet går under. Men både som aksjonær eller innehaver av andre roller i selskapet (representant i styret, daglig leder), kan du bli ansvarlig for tap hvis du har opptrådt uaktsomt eller forsettlig. Slikt ansvar er mest vanlig for styret i et selskap.

Hvordan går du frem for å starte bedrift med aksjeselskap?

Har du allerede bestemt deg for å starte aksjeselskap? Da får du hjelp fra A til Å fra å stifte selskapet til du har det registrert med organisasjonsnummer i Brønnøysund her: .

📖 Les mer om: Stifte AS: Fra idé til suksess på 10 steg

Vil du vite mer om hvilket ansvar og plikter du tar på deg ved å starte aksjeselskap? I denne artikkelen får du en komplett oversikt over de plikter og ansvar som gjelder for et aksjeselskap.

📖 Les mer om: Drive AS: Unngå fallgruvene i ditt første driftsår

Juristen råd om valg av selskapsform når du skal starte bedrift

Bilde av Heidi Daaland

Skal du starte selskap er mitt klare råd: Stift et aksjeselskap!

Hvorfor? Aksjeselskap reduserer risiko. Med et aksjeselskap begrenser du risikoen for tap til den kapitalen som er skutt inn i selskapet.

- Heidi Daaland, juridisk ansvarlig i Lexolve

Trenger du holdingselskap når du skal starte bedrift?

Har du ambisjoner om å ansette og vokse selskapet ditt, bør du vurdere om du skal opprette et holdingselskap først, og deretter stifte driftsselskap gjennom holdingselskapet. På den måten vil du (nesten) ikke skatte ved salg av selskapet, eller ved utbytte - om dette beholdes i holdingselskapet. Fordelen er da at du kan reinvestere gevinst og utbytte uten at du har skattet av det først. Dette kalles fritaksmetoden.

📖 Les mer om: Holdingselskap: Et must for gründere som mener alvor

To personer på vei til toppenHar du ambisjoner om å ansette og vokse selskapet ditt, bør du vurdere om du skal opprette et holdingselskap først.

Kan du starte bedrift i Norge som utenlandsk selskap?

Representerer du et utenlandsk selskap som ønsker å etablere en avdeling i Norge? Da kan selskapsformen NUF (Norskregistrert utenlandsk foretak) være aktuelt. Et NUF har ikke noe krav til egenkapital, og det er det utenlandske selskapet som er ansvarlig for den norske avdelingens virksomhet.

Avdelingen i Norge må følge norske regler, og ha en kontaktperson med norsk person eller d-nummer. Kontaktpersonen må ikke ha bosted i Norge.

📖 Les mer om: NUF: En aktuell selskapsform for utenlandske aktører i Norge

Er dere flere som skal starte bedrift?

Er dere flere som skal starte bedrift sammen er det smart å lære seg om aksjonæravtaler.

📖 Les mer om: Aksjonæravtalen: Sikkerhetsnett eller tvangstrøye?

Hva bør du vite før du starter selskap for første gang?

Som gründer med bakgrunn som advokat skulle du tror jeg gjorde alt rett fra start av selskapet. Den gang ei. Jeg kunne jussen, men ikke alltid de praktiske implikasjonene.

Etter å ha bygget selskap i over åtte år er jeg nå en del erfaringer rikere, så her er de juridiske rådene jeg ville gitt meg selv rundt aksjonærhåndtering, aksjer til ansatte, kapitalinnhenting og verdsettelse med mer.

Kok-boka: 8 råd til deg som skal starte firma

bilde av en badstuebåt

Kristin Lorange er kvinnen bak Kok, et megasuksessfult oppstartselskap som har fristende badstuer rundt i hele Oslo, og snart utvides det til alle landets største byer! Her deler hun sine 8 knallgode råd til deg som vurderer å starte firma, skrevet i anledning kvinnedagen.

8 råd til kvinnelige gründere


Skal du starte som selvstendig næringsdrivende?

Frihet! Helt til du skjønner hvor mye formalia og regler du må forholde deg til. Men det skal vi hjelpe deg med, så frihetsfølelsen kommer tilbake før du aner.

📖 Les mer om: Selvstendig næringsdrivende: Oppnå frihet med kontroll på jussen

Skal du starte firma som selger konsulenttjenester?

I jussens verden er det noen ting det kan være klar over om du skal starte konsulentselskap, slik som forskjellen mellom innleie og selvstendige oppdrag, hvilke vilkår du bør bruke mot kundene dine, og særlige hensyn om du er en selvstendig konsulent.

📖 Les mer om: Starte konsulentselskap: Proff fra første dag

Skal du starte bedrift med nettbutikk?

Skal du starte nettbutikk med varer eller tjenester til forbrukere (privatpersoner), må du overholde forbrukerlovgivningen. Du kan ikke gi en forbruker dårligere rettigheter enn det som følger av loven. Forbrukertilsynet fører tilsyn med netthandel som selger til forbrukere.

Skal du selge varer eller tjenester til andre selskaper, har du i utgangspunktet avtalefrihet. Du står du friere til å avtale hva som skal gjelde for salget av varer og tjenester. Skriver du ikke avtale er det kjøpsloven som gjelder. Netthandel til næringsdrivende har ikke et tilsyn.

📖 Les mer om: Starte nettbutikk i 2024: Slik får du styr på jussen

Vurderer du å starte agentur?

Å etablere et agentur innebærer at et selskap representerer et annet selskap i salgs- eller forretningsaktiviteter. Hensikten med agentur er å ha en formidler av varer eller tjenester fra en produsent til sluttbruker.

Som agent har man spesielle lovregulerte rettigheter og plikter. Det er viktig å kjenne til agenturloven og de regler som følger av denne. Agenforholdet reguleres i en agentavtale hvor blant annet forholdet til lovreguleringene i agentloven håndteres.

📖Les mer om: Agentur: Når du markedsfører eller selger andres varer

Lexolve hjelper deg som bygger selskap

Forsiden av produktet

Utforsk hvorfor 3000+ selskaper allerede bruker Lexolve som sin digitale juridiske avdeling. Lag, inngå og signer avtaler uten kostnad i en gratis prøveperiode.

mailFå nyhetsbrevchatBe om å bli kontaktet

Relevante løsninger

Kvalitetssikrede avtaler illustrasjon

Kvalitetsikrede avtaler

Juridiske prosesser illustrasjon

Juridiske prosesser

Signering illustrasjon

Digital signering

Fagsupport illustrasjon

Juridisk fagsupport

Arkiv illustrasjon

Digitalt arkiv

Advokathjelp illustrasjon

Advokathjelp